Home » Mănăstiri, Obiective turistice
, , ,

Manastirea Horaita – Judetul Neamt

23 September 2009 1 Comentariu

manastirea-horaita-neamtManastirea Horaita este asezata la o altitudine de 600 m, nu departe de poalele muntelui Horaiciorul, langa versantul rasaritean al muntilor Stanisoarei din Carpatii Orientali si intre manastirile Almas si Varatec. La manastirea Horaita se poate ajune atat pe jos cat si cu masina. De pe DN 15 C Piatra Neamt-Targu Neamt din dreptul localitatii Dobreni se mai parcurg 15 kilometri pe drumul judetean 156A, prin localitatile Negresti si Poiana, sau din dreptul localitatii Cracaoani pe un drum comunal nemodernizat se mai parcurg 6 kilometri.

Adresa: sat Poiana, com. Cracaoani, jud. Neamt
Tel: 0233/246210
E-mail: [email protected]
Web: http://horaita.mmb.ro/
Hramul manastirii Horaita: “Botezul Domnului” (6 ianuarie)
Manastirea Horaita a fost construita intre anii 1822-1824 de parintele Irinarh Roseti.

Manastirea Horaita: scurt istoric

In prima jumatate a secolului al XIX lea, intre anii 1822-1824, cuviosul parinte Irinarh Roseti ridica prima biserica din lemn a manastirii Horaita cu hramul “Pogorarea Sfantului Duh”. Denumirea manastirii Horaita este data de la numele proprietarilor de pamant in stapanirea carora se afla comuna Cracaoani.

Actuala biserica a manastirii a fost construita in timpul staretului Ermoghen Buhus intre anii 1848-1867 si sfintita de catre mitropolitul Moldovei – Calinic Miclescu. La constructia bisericii au contribuit si domnitorii Grigorie Alexandru Ghica si Alexandru Ioan Cuza.

Biserica de la manastirea Horaita este unica din punct de vedere architectural pentru ca prezinta elemente din arhitectura romano-bizantina dar si influente rusesti surprinse in numarul si configuratia celor 8 turle. Biserica are 30 de metri lungime, 17 metri latime si 20 de metri inaltime. Zidurile acesteia cu o grosime de 1.6 – 4 metri sunt construite din piatra, iar boltile sunt din caramida. Pictura din interiorul bisericii de la Horaita a fost executata in stil neobizantin, pe un fond caramiziu de catre  Mihai Chiuaru cu ucenicii sai, intre anii 1988-1993.

Catapeteasma de la Manastirea Horaita care a fost lucrata la Viena este unicat in tara, probabil si in lume, datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti dar si dispunerii neconforme cu traditia ortodoxa a doua registre: Registrul Sfintilor Apostoli si Registrul profetilor Vechiului Testament. Sculptura releva ultima supravietuire a stilului baroc din tara si are in structura ei trei tipuri de lemn: tei, par si tuia.

Poze Manastirea Horaita

Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita
Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita
Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita Manastirea Horaita

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

Cea mai de pret podoaba a acestei manastiri o reprezinta Icoana Maicii Domnului “Izbavitoare de seceta” – facatoare de minuni, care a fost realizata in prima jumatate a secolului al XVIII – lea, apoi imbracata in argint in a doua jumatate a secolului al XIX lea si provine din biserica de lemn a Horaitei.

Complexul monahal de la Horaita mai cuprinde pe latura nordica Paraclisul Sfantului Ierarh Nicolae construit intre anii 1850-1852 si Turnul clopotnita construit intre anii 1853-1855 care poarta hramul manastirii “Pogorarea Duhului Sfant”. Restul cladirilor care se afla aici au fost construite dupa 1920.

Manastirea Horaita impreuna cu Schitul Horaicioara asezate intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu, continua traditia vrednicilor inaintasi impletind armonios ascultarea, isihamul, rugaciunea si munca. Pelerinul care doreste sa cunosca acest colt de liniste sufleteasca si spirituala se poate caza in interiorul complexului manastiresc, masa fiind asigurata prin bunavointa vietuitorilor manastirii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Manastirii - Manastire a spus:

    O manastir foarte frumoasa, iar locul unde este amplasata este minuat …

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.