Home » Obiective turistice, Schituri
, ,

Schitul Vovidenia – Judetul Neamt

23 September 2009 1 Comentariu

schitul-vovidenia-neamtSchitul Vovidenia este situat in comuna Vanatori, la 15 km nord-vest de orasul Targu Neamt si apartine de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire ortodoxa din judetul Neamt), alaturi de schiturile Icoana si Pocrov.

Adresa: com. Vanatori, jud. Neamt

Hramul schitului: “Sfantul Ierarh Spiridon” sarbatorit la 12 decembrie si “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” sarbatorit la 21 noiembrie

Anul constructiei: sec al XVII – lea de catre familia banului Gosan

Schitul Vovidenia – scurt istoric

Inca din sec al XV – XVI lea, acest loc era preferat de catre pustnicii care se retrageau de la Manastirea Neamt pentru mai multa liniste. Abia in secolul al XVII –lea avea sa fie cunoscut ca schit cu numele de “Slatioru” dupa denumirea paraului care vine din padure. In anul 1790, familia banului Gosan a ctitorit aici o biserica de lemn cu hramul „Sf. Spiridon”. Episcopul Ioanichie al Romanului, in anul 1749, a construit o alta biserica de lemn cu hramul Vovidenia „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. Sfintita de catre ctitor la 21 noiembrie, biserica schitului Vovidenia a fost dotata cu carti, vesminte, obiecte de cult, terenuri si case.

Intre anii 1849-1857, domnind Grigore Alexandru Ghica, Mitropolit D. D. Sofronie Miclescu cu metania din Manastirea Secu si staretul Chir Neonil, se ridica actuala biserica, cu zid de piatra, care pastreaza de la biserica din lemn a episcopului Ioanichie catapeteasma si amvonul. Din punct de vedere architectural, biserica este o constructie dupa un plan treflat, cu fatade neoclasice, cu cinci turle, dintre care patru pe parti si una centrala spatioasa si cu multa lumina.

Schitul Vovidenia: poze

Schitul Vovidenia - judetul Neamt Schitul Vovidenia - judetul Neamt Schitul Vovidenia - judetul Neamt Schitul Vovidenia - judetul Neamt Schitul Vovidenia - judetul Neamt
Schitul Vovidenia - judetul Neamt

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

Schitul Vovidenia a mai fost denumit si “Altarul din Poiana Linistii”, aici fiind locul de intalnire si traire duhovniceasca a mai multor calugari. Intre anii 1868-1869, cand staret al Manastirii Neamt era Arhimandritul Nestor Vornicescu iar egumen al schitului era Protosinghelul Nazarie Chirilă, biserica schitului a fost pictata in tempera, de pictorul Constantin Calinescu. Tot atunci, in una din cladirile pe care le-a construit egumenul Nazarie Chirila, a fost amenajat un paraclis impodobit cu pictura care poarta hramul „Sf. Imparati Constantin si Elena”.

Intre anii 1998-1999, egumenul schitului Vovidenia, Protosinghelul Clement Schipor a construit un nou corp de chilii cu parter si etaj, dotat cu bucatarie si trapeze, iar in anul 2001 are loc consolidarea „egumenia” prin construirea unui etaj necesar bunului mers a vietii monahale. In prezent, la Schitul Vovidenia vietuiesc 11 calugari alaturi de egumen.

Langa Schitul Vovidenia se afla si „Casa Memoriala Visarion Puiu si Muzeul Mihail Sadoveanu”, cladire care a fost construita de Mitropolitul Bucovinei Visarion Puiu. In interiorul muzeului, care apartine tot de Manastirea Neamt, alaturi de salile dedicate lui Mihail Sadoveanu s-a organizat si o ampla expozitie foto-documentara, tiparituri si obiecte care au apartinut marelui om de cultura Visarion Puiu. Acesta, din cauza regimului communist, a fost obligat sa paraseasca tara in anul 1944 si a stat in pribegie pana la 10 august 1964 cand a murit in Franta. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Gabi a spus:

    Am fost si eu in vara aceasta la Schitul Vovidenia. Era cat pe aci sa pun pariu cu niste prieteni ca este schit de maici. Este o ordine desavarsita si foarte multe flori. Biserica schitului arata impecabil, ba mai mult; am gasit in biserica niste aranjamante florale cu totul deosebite, imense. Nu stiu cum l-eau adus, de unde le-au adus, dar sincer nu am vazut nicaieri asa ceva. Am numarat intr-un cos imens 83 de trandafiri. Sincere felicitari calugarilor de acolo.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.