Home » Biserici, Obiective turistice
, ,

Biserica Sf Nicolae din Roznov

23 September 2009 0 Comentarii

biserica-roznov-neamtAdresa: oras Roznov, jud Neamt

Construita: 1884-1892 de catre colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu

Asezata in Parcul Roznov, Biserica “Sf Nicolae” a fost construita la sfarsitul secolului al XIX lea de renumitul proprietar şi om politic, colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu in amintirea fiului sau, Alexandru, care a murit la 20 de ani, de pneumonie. Cladirea bisericii frapeaza prin arhitectura neobisnuita in aceasta zona, fiind desprinsa parca din lantul de biserici ce domina Rusia. Acest lucru se datoreaza legaturilor pe care familia Roznovanu le avea cu nobilimea rusa si cu tarul.

Asemeni bisericilor rusesti, biserica este construita din piatra la exterior si sub forma unei cruci cu bratele egale, acoperita cu o turla bulbata si ornamentata cu trei siruri de acolade in piatra ale caror dimensiuni descresc spre baza turlei. Intre anii 1890-1892, a fost executata la Moscova, din bronz aurit, catapeteasma bisericii care impresioneaza prin marimea si stralucirea ornamentatiei.

Sub temelia inalta, spatiul generos al subsolului a permis amenajarea unei cripte funerare in care se gasesc mormintele familiei Roznovanu. Pictura bisericii a fost realizata intre anii 1913-1915 de catre Costin Petrescu (autorul picturilor din  Ateneul Roman de la Bucuresti si din catedrala de la Targu Mures) care, prin dispunere si culoare, a reusit sa creeze o armonie cu intregul ansamblu al monumentului.

Biserica adaposteste obiecte de cult de o mare valoare, si anume: doua icoane care au fost daruite familiei Roznovanu, una de catre ducele Pavel Alexandrovici si de tarul Nicolae al II lea si alta de catre Leon Urusov, ambasador al Rusiei, o Evanghelie, scrisa in slavona, din anul 1644 si un sfant epitaf cu fir de aur si argint, cusut si donat in urma cu 115 ani de Glafira, verisoara ctitorului bisericii.

Biserica a primit importante donaţii in obiecte de cult, multe dintre ele de o valoare incontestabila. Mentionam două icoane daruite lui Roznovanu de marele duce Pavel Alexandrovici si de tarul Nicolae al II-lea. O alta icoana, imbracata in argint, a fost donata de Leon Urusov, ambasador al Rusiei in mai multe tari europene. Printre cartile de cult din patrimoniul bisericii se gaseste si o Evanghelie din 1644, scrisa in slavona. Amintim si un sfant epitaf cu fir de aur şi argint, cusut si donat in urma cu 115 ani de verisoara ctitorului, Glafira.



Album Foto
Click pentru a mari pozele

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.