Home » Legendele Ceahlăului, Parcul Național Ceahlău
,

Legenda Turnul lui Butu si Ana din Ceahlau

23 November 2009 0 Comentarii

legenda-turnul-budu-si-anaDaca urci pe Ceahlau urmand traseul marcat prin cruce albastra care pleaca de la satul Neagra – Varful Neagra – Poiana Varatec – Varful Varatec – Poiana Maicilor – Turnul lui Butu – Ocolasul Mic pana la Cabana Dochia vei intalni, dupa ce treci de Poiana Maicilor, o formatiune stancoasa impresionanta, asemeni unor pietre ingemanate, denumita Turnul lui Butu si Ana care, la fel ca si alte stanci din Ceahlau are si ea legenda ei.

De existenta acestei stanci se leaga o legenda culeasa de catre C. Matase, care ne vorbeste despre Butu, un ostean viteaz din vremea lui Alexandru cel Bun, care s-a indragostit de domnita Ana, fiica domnitorului. Dragostea lor era mare si doreau sa se casatoreasa cand in timpul unei batalii viteazul Butu a fost omorat. Domnita era foarte indurerata si in ciuda vointei ei, tatal sau a hotarat sa o marite cu un alt barbat.

Ca sa scape de acest necaz, domnita Ana a cerut ajutorul unei vrajitoare care a adus chipul lui Budu si impreuna cu domnita, au zburat calare pe o naluca spre crestele Ceahlaului. La venirea zorilor a avut loc o detunatura puternica care i-a transformat pe cei doi fugari in doua stanci ingemanate. Butu, falnic, cu o coroana crenelata pe crestet, iar Ana ii sta alaturi, subtire, mladioasa si aplecata putin spre iubitul ei, pe vesnicie alaturi de sufletul pereche. De atunci, aceste stanci poarta numele de Turnul lui Butu si Ana.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.