Home » Muzee, Obiective turistice
,

Casa Memoriala “I. I. Mironescu” Tazlau

28 December 2009 1 Comentariu

casa-memoriala-i-mironescu-tazlauAdresa: com. Tazlau, jud. Neamt

Infiintat: in anul 1969

Categorie: Memorial

Program vizitare muzeu:

zilnic: 9-17 (octombrie – martie);

10-18 (aprilie – septembrie)

Luni: inchis.

Descriere:

Casa in care s-a nascut si a locuit  doctorul si scriitorul I. I. Mironescu din Tazlau a fost amenajata in anul 1969 ca muzeu si expozitia permanenta cuprinde obiecte personale, fotografii, schite, carti si mobilier care au apartinut acestuia. Desi nu s-a impus in literatura romana ca scriitor de prima mana, I. Mironescu a facut parte din cercul revistei “Viata Romaneasca” si a lasat in urma sa o mostenire valoroasa, creditata de umanismul si realismul unui luptator.

De-a lungul timpului sora scriitorului, Lina Donea, a organizat in aceasta casa numeroase activitati culturale cum ar fi: sedinte ale Cercului literar sau sezatori. Muzeul a fost amenajat cu initiativa si contributia fiicei scriitorului, Rodica Mironescu, care a reusit sa recupereze de la rudele acestuia unele documente, scrisori de familie, insemnari ale autorului, carti si fotografii. Expozitia cuprinde 2 sali in care s-a urmarit reconstituirea unei farame din modul de viata al Tazlaului interbelic. Astfel, a fost reconstruita camera de lucru a scriitorului cu mobilierul originar, obiectele personale, biblioteca, imagini din activitatea sa medicala.

Prieten cu George Toparceanu, Mihail Sadoveanu si Panait Istrati, I. Mironescu a fost apreciat ca om, ca medic dar si ca scriitor. Pentru a-l cunoaste mai bine M. Sadoveanu ne transmite o pretioasa informatie si ne trimite spre locul care ii era cel mai drag scriitorului, si anume: “Viata lui nu era Universitatea, practica de medic excelent, politica si literatura, viata lui era satul parintesc”.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • lety moinesti a spus:

    cunosc comuna tazlau si ma mandresccu satul natal al mamei mele.imi pare rau ca merg destul de rar acolo .felicitari pt toate postarile de pe youtube despre acesta comuna .bravo.salutari pt cei ce ma cunosc de acolo si vad commentul meu

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.