Home » Obiective turistice, Schituri
,

Schitul Braniste – judetul Neamt

31 January 2010 0 Comentarii

schitul-braniste-neamtSchitul Braniste este situat la aproximativ 4 km de Manastirea Neamt,  in comuna Vanatori, la 19 km nord-vest de orasul Targu Neamt, la confluenta dintre drumul care vine din Transilvania si altul care vine din Targu Neamt

Adresa: com. Vanatori, jud. Neamt
Tel: 0233251580 si 0745823179 de la Manastirea Neamt
Hramul schitului: “Sf Apostoli Petru si Pavel” sarbatorit la 29 iunie

Schitul Braniste apartine canonic si administrativ de Manastirea Neamt si reprezinta o gospodarie anexa a acesteia din cele mai vechi timpuri. Schitul s-a infiintat in anul 1582 cand domnul „Petru Schiopul”, imputerniceste pe calugarii Manastirii Neamt „sa apere si sa tina o braniste dintr-un pisc, care se va alege in ocina manastirii ”, iar in anul 1602 Ieremia Movila intareste o prisaca in “Braniste pe Bohotin”.

In timpul staretiei parintelui Arhimandrit Benedict Sauciuc s-au realizat importante lucrari de constructie si infrumusetare a schiturilor care apartineau de Manastirea Neamt. Astfel, intre anii 1999 – 2003 la Braniste, pentru dinamizarea vietii spirituale, s-a construit un nou corp de chilii iar in interior a fost amenajat un paraclis. Paraclisul poarta hramul „Sf. Apostoli Petru si Pavel” sarbatorit in fiecare an la 29 iunie.

In prezent, la schitul Braniste sunt doar 4 vietuitori care savarsesc zilnic cele sapte laude, iar duminica si la sarbatorile legale savarsesc Sfanta Liturghie. Alaturi de aceti monahi cu viata de obste, egumenul schitului Ierod. Ghenadie Buhaianu se ingrijeste de bunul mers al vietii monahale.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.