Home » Agrement, Trasee montane
, ,

Traseu de Hiking in Piatra Neamt: Dealul Batca Doamnei

31 January 2010 0 Comentarii

traseu-trekking-piatra-neamt-batca-doamneiSituat la aproximativ 4 km de centrul orasului Piatra Neamt, ruinele Cetatii Dacice de pe Batca Doamnei reprezinta locul unde intalnesti un punct de belvedere de o rara frumusete asupra orasului Piatra Neamt si a intregii vai a Bistritei.

Fiind una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova trebuie neaparat sa o vezi daca te afli in vizita pe meleagurile nemtene. Traseul pleaca de la debarcaderul situat in locatia numita de localnici Peste Vale (in zona strandului) unde este o parcare amenajata in care poti sa-ti lasi masina.

Indiferent de vreme drumul este practicabil si poti cu usurinta sa ajungi pe dealul Batca Doamnei care are o inaltime de 457 m si se inalta ca o straja a lacului de acumulare.  Stanca este izolata si smulsa parca din lantul muntos care inconjoara zona.

Avand pante prapastioase spre apa accesul la ruinile cetatii se face doar dinspre sud unde exista un drum modernizat care inainteaza pana la poalele stancoase si pe care poti sa-l parcurgi cu masina. Apoi potecile de la baza stancii iti vor indrepta pasii spre locul unde a existat cetatea Dacica.


Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor

Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei
Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei Traseu Trekking Dealul Batca Doamnei

Odata ajunsi sus, pe platoul central al stancii vei intalni zidurile de piatra care se intindeau ca un patrulater neregulat in jurul constructiilor din interior. Sapaturile arheologice efectuate aici demonstreaza existenta unui important centru militar si de cult, dar si a doua nivele de locuire.

Identificata ipotetic cu Petrodava, cetatea de la Batca Doammnei a facut parte dintr-un sistem defensiv mai amplu format sa  supravegheze Valea Bistritei. Zidurile de la Batca Domanei au fost insufletite inca din antichitate de populatia care s-a hranit de-a lungul veacurilor din libertatea codrului si pana in timpurile formarii statului feudal romanesc.  Tot de aici, poti admira spectacolul pe care il dau ratele si lebedele pe lacul de acumulare Batca Doamnei.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.