Home » Alte Articole, Alte evenimente, Circuite turistice

9 Manastiri din Moldova care trebuie vizitate daca ajungi in Neamt

17 February 2010 23 Comentarii

manastiri-moldova-neamt-de-vizitatRenumitele manastiri din Moldova reprezinta o destinatie turistica la care trebuie sa ajungi macar o data in viata. O calatorie in judetul Neamt iti va oferi posibilitatea sa vizitezi o parte din aceste manastiri, sa admiri arhitectura religioasa moldoveneasca si sa te bucuri de bogatia spirituala a oamenilor din aceasta zona.

Poti sa vizitezi aceste manastiri din Moldova fie pe cont propriu intr-un circuit cu masina personala, pe care sa-l planifici de unul singur, fie cu ajutorul unei agentii de turism. Prima varianta iti va oferi mai multa libertate de miscare iar cazarea la manastirile din Moldova va fi cu mult mai ieftina iar in unele cazuri mai de calitate decat la pensiuni. Avem disponibila si o harta a manastirilor din Moldova, Neamt, pentru o mai usoara planificare a calatoriei.

Harta Manastiri Moldova, Neamt pe Google Maps.

manastiri-moldova-neamtManastirea Neamt dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche si insemnata manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”.  În biserica se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in anul 665 in Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o in dar de la Imparatul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul. Aceasta importanta manastire din Moldova mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume si o impresionanta colectie muzeala. Daca ajungeti la manastirea Neamt si aveti mai mult timp la dispozitie, puteti vizita si schiturile Icoana Veche, Pocrov si Vovidenia, precum si Muzeul Mihail Sadoveanu de langa schitul Vovidenia.
Tel: 0233 251 580, 0745 823 179, Fax: 0233 251 587

Poze Manastirea Neamt

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Neamt.

manastiri-moldova-neamt-secuManastirea Secu este un asezamant monahal care dainuie de peste 500 de ani si integreaza influentele muntenesti in forma sa moldoveneasca fiind reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca de la sfarsitul sec al XVI-lea si inceputul sec al XVII –lea. Construita sub forma unei cetati medievale, cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle, aceasta manastire din Moldova adaposteste si mormantul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum si o impresionanta colectie muzeala de obiecte bisericesti. Aici puteti vizita icoana Cipriota, cea mai de pret icoana a manastirii Secu.
Tel: 0233 251 862

Poze Manastirea Secu

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Secu.

manastiri-moldova-neamt-sihastriaManastirea Sihastria, prin cele trei secole de existenta, continua cu fidelitate stilul clasic moldovenesc si adaposteste obiecte bisericesti, vase liturgice si o biblioteca cu o mare valoare istorica si culturala. Manastirea Sihastria este cunoscuta in principal pentru Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru. Cei doi au fost prieteni o viata intreaga iar acum mormintele lor sunt unul langa altul si pline de flori aduse de pelerini, in cimitirul manastirii.
Tel: 0233 251 896, 0233 251 897, Fax: 0233 251 978

Poze Manastirea Sihastria

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Sihastria.

manastiri-moldova-neamt-sihlaSchitul Sihla este asezat la 6 km de Manastirea Sihastria. Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul. Pentru omagierea vietii ei se povesteste ca a fost construit schitul Sihla in anul 1725 si tot in amintirea ei, in anul 1991, a fost infiintat schitul din Codrii Pascanilor care a primit Hramul Sfanta Teodora. Aceasta a fost canonizata la data de 7 august 1992 si este considerata cea mai aleasa Floare Duhovniceasca. In data de 7 august , de sarbatoarea Sfintei Teodora, sosesc multi pelerini care se roaga si aduc laude pentru toti Sfintii si pentru toate darurile primite de la ei. De la schitul Sihla se pot face pelerinaje catre Sihastria si catre schitul Daniil Sihastru.

Poze Schitul Sihla

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Sihla.

manastiri-moldova-neamt-agapiaManastirea Agapia este singura dintre manastirile din Moldova si din Romania care poarta numele de “dragoste crestina”, provenind din grecescul “agapis”. Pictata de catre Nicolae Grigorescu in anul 1858, manastirea devine o veritabila bijuterie arhitecturala si vizuala intre manastirile Moldovei care imbina caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclassic si cu arta romaneasca. Aici gasim o impresionanta colectie muzeala de arta medievala si religioasa si o biblioteca care cuprinde carti si manuscrise vechi. De la manstirea Agapia se poate merge pana la Schitul Agapia Veche, un loc deosebit de frumos, situat in linistea padurii.
Tel: 0233 244 736,  0233 244 618

Poze Manastirea Agapia

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Agapia.

manastiri-moldova-neamt-varatecManastirea Varatec a fost ctitorita in anul 1785 de Maica Olimpiada. Ansamblul monahal de la Varatec  cuprinde Manastirea Adormirea Maicii Domnului, Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseste mormântul Veronicai Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX. In cadrul manastirii Varatec puteti vizita colectia de arta veche bisericeasca.
Tel: 0233 416 333

Poze Manastirea Varatec

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Varatec.

manastiri-moldova-neamt-bistritaManastirea Bistrita a fost constrita in anul 1406, aceasta avand o mare valoare istorica si arheologica, numarandu-se printre cele mai vechi manastiri din Moldova. In interiorul manastirii Bistrita se pastreaza Icoana Sfintei Ana, creatie bizantina cu mare valoare istorica si spirituala, Icoana facatoare de minuni primita in dar de la imparatul Manuel II Paleologul si mormantul domnitorului Alexandru cel Bun. La aceasta manastire a stat pana in 1990 parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda, un alt loc plin de liniste intre manastirile din Moldova.
Tel: 0233 241 091

Poze Manastirea Bistrita

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Bistrita.

manastiri-moldova-neamt-pangaratiManastirea Pangarati a fost ctitorita in anul 1560 de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Biserica veche de la Pangarati are o arhitectura unica intre manastirile din Moldova prin includerea in aceeasi cladire a doua biserici suprapuse. Acest element unic este tradat de dimensiunile impresionante ale bisericii, aflate in contrast cu interiorul modest ca inaltime. Practic nu poti sa nu te intrebi ce este deasupra.
Tel: 0233 240 337, Fax: 0233 240 502

Poze Manastirea Pangarati

Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Vezi toate pozele de la Manastirea Pangarati.

manastiri-moldova-neamt-durauManastirea Durau a fost construita pe locul unui schit de maici ctitorit in sec al XVII –lea de catre una din fiicele domnitorului Vasile Lupu si a fost impodobita cu pictura in ceara, in tehnica encaustica, de catre Nicolae Tonitza si ucenicii sai – printre care si Corneliu Baba.
Tel: 0233 428 391

Vizitarea acestor vechi manastiri din Moldova situate in judetul Neamt va oferi sansa pelerinului si turistului sa inteleaga si sa simta cate ceva din spiritualitatea bisericii ortodoxe din Moldova si implicit din judetul Neamt. Unele din aceste manstiri sunt importante prin vechime (Neamt si Bistrita), altele ca Pangarati prin arhitectura unica intre manastirile din Moldova, Agapia pentru pictura deosebita a lui Grigorescu iar Sihla pentru viata Sf Teodora. Fiecare din aceste manastiri va oferi cate ceva celui ce le trece pragul. Vizitati aceste manastiri din Moldova situate in Neamt si va veti bucura de mostenirea lor!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

23 Comentarii »

  • Aniversare la rulota, pe Secu – locul potrivit pentru o petrecere in natura – Jurnal de rulota a spus:

    Zona din jurul manastirii Secu e, de fapt, taramul manastirilor din Judetul Neamt. E locul in care, de copii, mergeam cu parintii, cand aveam nevoie de o iesire in natura. https://dev.jurnalderulota.ro/aniversare-la-rulota-pe-secu-locul-potrivit-pentru-o-petrecere-in-natura/

  • Aniversare la rulota, pe Secu - Jurnal de rulota a spus:

    E toamna acum, cu miros de frunze colorate, cu miros de fum si de copilarie […] Zona manastirii Secu e de fapt taramul manastirilor din zona Neamtului[…] Un loc cu un peisaj veritabil, foarte usor accesibil, recomandat atat pentru cei care ies prima data cu rulota, dar si pentru cei cu experienta. La fel de bine e recomandat si pentru iubitorii de natura, care ies cu cortul sau cu masina.

  • MATHE KAROLY a spus:

    Toate MANASTIRILE din ROMANIA sunt tare frumoase, indiferent unde sunt asezate. Trebuie mers la oricare cu mare bucurie si cu multa buna-credinta. Pe oamenii buni DUMNEZEU ii ajuta oricand si oriunde.

  • UNGUREANU LAURA a spus:

    Dacă aveţi drum în judeţul Neamţ şi vreţi să ajungeţi la o mănăstire cu monahi primitori şi cu slujbe ce îţi merg la inimă, atunci trebuie să ajungeţi în Borleşti şi să mai mergeţi încă trei kilometri până la Nechit.
    Din 2004, la Nechit se află un papucel al Sfântului Spiridon, primit în dar din Insula Corfu, unde se află moaştele ierarhului făcător de minuni.

    VA RECOMAND MANASTIREA NECHIT, JUDETUL NEAMT.

    DOMNUL SA FIE CU VOI, CU TOTI!!!

  • admin (autor) a spus:

    @Sergiu Lipcan
    Buna ziua,

    Venind dinspre Suceava cel mai usor puteti vizita manastirile Neamt, Secu, Sihastria. De la Sihastria urcati la Sihla iar de acolo coborati la Agapia si continuati cu Varatec.

    De la Varatec puteti continua spre Piatra Neamt iar dupa ce iesiti spre Bicaz aveti manastirile Bistrita si Pangarati. Puteti apoi sa continuati spre Coada Lacului si sa ajungeti si pana la Manastirea Petru Voda. De acolo mergeti spre Pipirig, ajungeti din nou in Targu Neamt si va puteti intoarce in Suceava.

  • Sergiu Lipcan a spus:

    Doamnelor si domnilor,
    copii mei invata acum romaneste si vor sa viziteze cu mine in septembrie manastirile din nordul Moldovei. Noi am putea sa locuim in Suceava si de acolo sa vizitam cele mai frumoase manastiri. Puteti sa-mi recomandati ce manastiri sa vizitam.?

  • gicu a spus:

    Am vizitat si eu cu 2-3 ani in urma câteva dintre aceste comori ale neamului românesc- Voronet, Sihastria, Secu, Neamt, Agapia si Petru Voda unde am avut fericirea sa-l cunosc pe Sf. Părinte Justin Pârvu, care cu o deosebită căldură și dragoste părintescă m-a ascultat și mi-a dat povață. Dumnezeu să-l odihnescă împreună cu Sfinții săi și de acolo din ceruri, să se roage pt. noi păcătoșii de pe pământ. Aceste Sf. lăcașuri sunt adevărate oaze de liniște, pace sufletească și de rugaciune.
    Dumnezeu să-i Binecuvinteze și să-i păzeasca pe Sf. viețuitori din aceste Sf. mănăstiri și pe toți cei ce le calcă pragurile! Doamne-ajută!

  • nicu a spus:

    Am fost pe aceste melaguri Moldovenesti acuma 25 de ani si mai vreau sa mai vizitz inca o data MANASTIRILE,e ceva MINUNAT…

  • admin (autor) a spus:

    @Carolina puteti vedea programul de vizitare si tarifele aici https://www.viziteazaneamt.ro/evenimente/program-de-vizitare-obiective-turistice/

  • Carolina a spus:

    Buna ziua.
    As dori sa stiu si eu tarifele de vizita la obiectivele turistice.Multumesc

  • admin (autor) a spus:

    @Mihaela Daca doriti sa faceti un traseu mai scurt puteti sa optati pentru traseul Piatra Neamt – Manastirea Bistrtita – Manastirea Pangarati – Bicaz – comuna Poiana Teiului – Manastirea Petru Voda

  • Mihaela a spus:

    am o rugaminte la cei ce ati vizitat manastirile din neamt..vreau sa merg dar as vrea sa imi zica cineva un traseu mai scurt care sa includa Manastirea Petru Voda,,eu sunt din Bacau si ma interseaza un traseu mai scurt pt ca merg cu copilul care are un an si nu as vrea sa parcurg prea mult cu masina…multumesc

  • viorel a spus:

    Am vizitat tot ce se poate vizita in jud.Neamt si in Suceava.Nu exista superlativ pentru tot ce am vazut si am simtit in acele clipe.
    Pot in schimb sa va dau un sfat: vizitati aceste locuri toamna.Nu va puteti inchipui cum se poate juca natura cu nuantele si culorile padurii!!Vizitati acele locuri pana la urma urmei oricand si nu o sa regretati nici un moment alegerea facuta.

  • miruna a spus:

    Adevarate capodopere,care te incarca cu energie pozitiva,care te trezesc la realitate,amintindu-ne adevarul istoric al strabunilor nostri,care au umplut cu lumina cunoasterii aceste meleaguri de mit si legenda si pe care noi trebuie sa le pastram cu sfintenie pentru urmasii nostri.Locuri minunate,locuri de vis,locuri sfinte.

  • Ionut_Mandache a spus:

    Multumesc pt informatii

  • Mada a spus:

    superba Moldova. Am vizitat foarte mult si m-a impresionat . Este plina de istorie.

  • Maria a spus:

    Buna ziua,

    Recomand sa adaugati toate manastirile si schiturile din Neamt care merita sa fie vazute: PETRU VODA, HORATIA, HORAICIOARA,POCROV, RASBIOENI, NECHIT TARCAU, ICOANA, SFANTA TEODORA DE LA SHIHLA, SFANTUL IOAN IACOB DE LA NEAMT, ALMAS ,TIBUCANI, CEAHLAU.

  • Remus a spus:

    Felicitari celor care au realizat si intretin acest “web-site”. Contine informatii utile pt. turistii interesati de frumoasele locuri ce exista in judetul Neamt. Chiar daca nu sunt din moldova, apreciez modul in care sunt prezentate aceste comori ale Romaniei.

  • ALINA a spus:

    Am fost si eu doar la unele ,chiar daca sunt din moldiva inca nu am reusit sa ajung la toate…..dar merita vizitate… te apropie de DUMNEZEU,iti da o liniste si o pace sufleteasca de nedescris.

  • mircea a spus:

    adevarate capodopere leagan de credinta

  • adrian a spus:

    minunate locuri!trebuie vazute,superb!

  • George Gheban a spus:

    Minunat,cum poti sa traiesti pe acest pamant fara sa te apropii de Bunul Dumnezeu?! Cate lucruri marete poti vedea,cata liniste,cata pace sufleteasca poti avea…

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.