Home » Mănăstiri, Muzee, Obiective turistice
, , ,

Colectia Manastireasca de la Manastirea Agapia, judetul Neamt

28 April 2010 0 Comentarii

colectia-religioasa-manastirea-agapiaIn anul 1927 s-a infiintat in cadrul Manastirii Agapia cel dintai muzeu manastiresc care cuprinde nu numai obiecte de cult si arta religioasa, ci si obiecte de arta laica: tesaturi, cusaturi, sculpturi in lemn, podoabe si alte obiecte de arta provenite din diferite zone ale tarii. Expozitia muzeului de la Manastirea Agapia s-a amenajat in 4 sali spatioase si 2 sali de trecere iar exponatele au fost selectate si potrivite pe tematica colectiei. Manastirile din Neamt ofera si alte muzee ce pot fi vizitate de pelerini, cum ar fi muzeul manstirii Neamt, muzeul de la Secu sau colectia de la Varatec

Muzeul Manastirii Agapia: prezentare

In prima sala sunt expuse icoane vechi ce dateaza din perioada secolelor XVI-XVIII, o colectie de cruci vechi, sculptate si filifranate, manuscrise si tiparituri vechi, panaghiare, catui si chivote, candele, sfesnice si alte obiecte de valoare istorica.

Sala a doua este dedicata marelui pictor Nicolae Grigorescu. Aici sunt expuse cele 29 de lucrari originale ale pictorului care au fost lucrate in perioada in care a pictat si interiorul Manastirii Agapia. Aceste lucrari reprezinta icoane, prapuri de procesii, un epitaf si cinci tablouri cu teme laice.

Imagini Muzeul de la Manastirea Agapia

Colectia manastireasca de la Manastirea Agapia Colectia manastireasca de la Manastirea Agapia Colectia manastireasca de la Manastirea Agapia Colectia manastireasca de la Manastirea Agapia Colectia manastireasca de la Manastirea Agapia

Cea de-a treia sala din cadrul muzeului de la Manastirea Agapia cuprinde obiecte ca: broderii, acoperaminte pentru Sfintele Vase, bedernite, icoane brodate, epitrahile, o perdea pentru icoana Maicii Domnului, un epitaf, obiecte de argint, sfinte vase, cruci, candele si un aghiasmatar.

Sala a patra este sala scriitorilor in  care sunt expuse tablouri ce redau casele in care au locuit o serie de scriitori clasici ai literaturii romane, tablouri si fotografii cu chipul scriitorilor, scrisori de la diferiti scriitori, fotografii, fotocopii dupa anumite manuscrise, care amintesc de Manastirea Agapia si ce a insemnat aceasta pentru dansii.

Aceasta colectie manastireasca de la Agapia expusa in sali mari si luminoase, bogata in exponate de o mare valoare cultural-istorica lasa o impresie deosebita vizitatorilor.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.