Home » Trasee montane
,

Traseu de Hiking pe Ivanes – zona Bicaz Chei, Damuc

14 April 2010 1 Comentariu

traseu-ivanes-bicaz-cheiAm pornit spre Ivanes intr-o dimineata mohorata cu speranta ca vremea schimbatoare de pe munte ne va oferi si cateva raze de soare. Dupa ce am impachetat echipamentul in rucsaci si am verificat acumulatorii camerei foto am pornit din Piatra Neamt pe drumul national DN 15 Piatra Neamt – Bicaz iar apoi pe DN 12C de la Bicaz la stanga spre Cheile Bicazului.

Dupa ce treci de Bicaz si Tasca se ajunge la o intersectie unde se face la stanga spre Damuc. Se continua cu masina pe acest drum pana la prima intersectie a soselei cu un drum de pamant. Aici lasam asfaltul sa coteasca usor la dreapta iar noi ne punem rucsacii, ne luam echipamentul si pornim pe jos inspre Ivanes.

Dealul Ivanes, cu o inaltime de 1040 m incepe sa creasca in stanga noastra. Cautam un loc pentru a trece Paraul Fundului si incepem sa urcam incet o panta destul de abrupta. Dupa aproximativ 30 minute de urcat se ajunge in prima poiana de unde se vede Bicazul Ardelean si toata valea.

Traseul continua apoi pe coama dealului alternand poienile pline de ciripituri cu portiunile de padure.
Odata ajunsi pe varful Ivanesului putem vedea in dreapta noastra urmatoarea destinatie: Smida Ivanesului. Ne odihnim putin si admiram nemarginirea muntilor din jur, respiram adanc si pornim usor la vale pentru ultima ascensiune. Smida Ivanesului are 1177 m si este un varf golas, usor accesibil in ciuda urcusului piezis.

Pe varf langa o fanarie facem pauza de masa de pe traseu: este un moment numai bun pentru a ne exprima admiratia pentru frumusetea locului si pentru a ne odihni ochii pe dealurile din jur. Privind in departare vedem cum ceata manata de vant invaluie denivelarile dealului aruncand un voal de mister parca asupra a ceea ce urmeaza.

De aici trebuie sa coboram pe cursul paraului Ivanaselul si odata ajunsi la baza dealului continuam spre dreapta pana ce micul parau devine din ce in ce mai mare si pana ce mica poteca se transforma intr-un drum de pamant. Dupa cativa kilometri ajungem de unde am plecat.

Trseul este circular si deosebit de spectaculos. Durata de parcurgere este de aproximativ 6 – 7 ore. Chiar daca ruta nu face decat sa urce si sa coboare doua dealuri este nevoie de prezenta unui ghid.
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor

Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes
Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes Traseu de Hiking pe Varful Ivanes
Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • gartu maria a spus:

    am crescut la ivanes la paraul fundului ,cunosc foarte bine acele locuri despre care ati vorbit, inca mai avem casa de la fundu ivanesului dar nu am mai trecut demult pe acolo, eu stau la lugoj. mama mea sta la damuc insa vara merge la ivanes iar la smida ivanesului avem o fanarie pe partea de vest a .dealului

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.