Home » Circuite turistice, Promovare Turistică
,

Traseu de la Targu Neamt spre Pipirig pana la Poiana Largului

23 April 2010 0 Comentarii

traseu-1-targu-neamt-pipirig-poiana-larguluiDaca alegi sa vizitezi tinutul Neamtului unde muntii inalti si peisajele deosebite te intampina la orice pas, vei descoperi una dintre cele mai placute zone din Romania. Azi va propunem traseul de la Targu Neamt spre Pipirig pana la Poiana Largului si vei intalni frumusetile acestui tinut, de la monumentele istorice pana la minunile vietii salbatice.

Un tinut cu oameni minunati, simpli si primitori care iti pot povesti despre istoria fascinanta a Neamtului si care se pot lauda cu cea mai veche manastire din Moldova, denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Calatoria pe acest traseu nu trebuie sa ocoleasca obiectivele turistice care prin diversitatea lor sunt perfecte pentru recreere.

Harta Traseului Targu Neamt – Pipirig – Poiana Largului

Harti Circuite Turistice Judetul Neamt Harti Circuite Turistice Judetul Neamt Harti Circuite Turistice Judetul Neamt

traseu-1-cetatea-neamtuluiCetatea Neamt este o cetate medievala din Moldova, construita de Petru Musat, situata in apropierea orasului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt. Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, ea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta in evenimentele marcante pe care le-a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca, Cetatea Neamt, a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc.

traseu-1-casa-memoriala-ion-creangaCasa memoriala Ion Creanga Humulesti – Casa unde s-a nascut si a copilarit Nica al lui Stefan a Petrei a fost construita in anul 1830 de catre Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Casa memoriala a devenit in scurt timp, unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale din judetul Neamt. Ea reprezinta un tipic monument de arhitectura populara, construita din barne groase lutuite, cu o prispa ingusta de lut si un acoperis larg de dranita. In spatele casei, sub un acoperamant de scanduri sunt expuse mai multe obiecte gospodaresti si unelte agricole cu o mare valoare etnografica.

traseu-1-muzeu-etnografie-targu-neamtMuzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt prezinta o sinteza a bogatiei istoriei medievale a orasului Targu Neamt dar si a mestesugurilor traditionale din Depresiunea Neamt, pornind de la tors si tesut pana la prelucrarea produselor agricole, a lemnului, metalelor si a ceramicii. Expozitia mai cuprinde intr-un pavilion special amenajat din curtea muzeului o serie de instalatii taranesti de prelucrare a fructelor si semintelor, lemnului, lanii, etc.

traseu-1-statiunea-oglinziStatiunea Oglinzi este situata la aproximativ 3 km nord de orasul Targu Neamt, la o altitudine de 480 m, intr-o zona cu climat temperat-continental moderat in care domneste linistea. Astazi,  Statiunea Baile Oglinzi, dispune de o baza de tratament cu bai calde la cada, impachetari cu parafina, bai galvanice, curenti dinamici, ultrasunete, masaj si gimnastica medicala. Aici se pot trata afectiuni reumatismale, ginecologice, dermatologice, afectiuni ale aparatului respirator, sechele post-traumatice si nevroze astenice.

traseu-1-muzeul-vasile-gamanMuzeul „Vasile Gaman” Vanatori – Neamt – Cladirea muzeului este o casa traditionala specifica acestor locuri iar colectia permanenta care este expusa aici cuprinde aproximativ 3.000 de piese confectionate sau colectate de-a lungul timpului. Obiectele expuse sunt o multitudine de piese rare de la unelte agricole foarte vechi, manuscrise, medalii si decoratii, icoane pictate pe lemn la costume populare, mastii si vase de ceramica, toate fiind marturii ale modului de viata din satul romanesc traditional.

traseu-1-manastirea-neamtManastirea Neamt, potrivit documentelor dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche si insemnata asezare monahala din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Astazi, in incinta Manastirii Neamt se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic “Veniamin Costache”, dar si un muzeu cu o Colectie de arta bisericeasca si Sala tiparului. Asezamantul mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume avand astfel, o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale.

traseu-1-parcul-vanatori-neamtParcul Natural Vanatori Neamt este declarat ca arie protejata din anul 1998 si are ca obiectiv protejarea si conservarea populatiei de zimbri, altadata componenta a faunei salbatice din  Romania. Parcul cuprinde o diversitate de valori naturale, culturale si istorice si se intinde pe o suprafata de 30.818 hectare, din care peste 26.300 hectare sunt de fond forestier. Fauna parcului cuprinde o serie de specii rare sau pe cale de disparitie, cum ar fi: ursul brun, lupul, rasul, vidra, zimbrul, vulpea, pisica salbatica, jderul, cerbul carpatin, caprior, mistretul, iepurele, etc.

traseu-1-rezervatia-de-zimbri-neamtRezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragos Voda” este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa. Situata în nordul judetului Neamt, pe raza comunei Vanatori-Neamt, în apropierea drumului national DN15 si a Manastirii Neamtului, rezervatia, reprezinta unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judetului.

traseu-1-casa-mihail-sadoveanuMuzeul “Mihail Sadoveanu” din satul Manastirea Neamt a fost inaugurat in anul 1966 si se afla in casa in care scriitorul Mihail Sadoveanu si-a petrecut amurgul vietii. Expozitia muzeului pastreaza ambianta de epoca si cuprinde piese de mobilier, pianul, sabia de samurai, un sah de fildes, documente, obiecte personale, fotografii, portretele parintilor si a scriitorului, volume de documente istorice de la 1500, biblioteca cu opera completa (75 volume), mai multe editii princeps (61) si traduceri care au apartinut scriitorului Mihail Sadoveanu.

traseu-1-manastirea-secu-neamtManastirea Secu este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani. Primul schit a fost ridicat in anul 1530, iar Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Constructiile care se afla astazi in cadrul complexului manastiresc de la Secu au fost construite, incepand cu anul 1602, de catre vornicul Nestor Ureche.

traseu-1-manastirea-sihastriaManastirea Sihastria – prima biserica a schitului Sihastria a fost intemeiata in anul 1655 de catre mitropolitul Varlaam Motoc, pe care o inzestreaza apoi cu chilii si cele de trebuinta. Manastirea Sihastria este strans legata si binecunoscuta pelerinilor de viata Parintelui Cleopa. Tot in cadrul asezamantului monahal s-a construit in anul 1998 Catedrala “Sf Teodora” care are o arhitectura deosebita. Catedrala este impunatoare si dispune de un exonartex deschis,  icoane aurite pe fatada si trei turnuri.

traseu-1-manastirea-sihla-neamtSchitul Sihla este asezat la 6 km de Manastirea Sihastria si este una din renumitele sihastrii ale Moldovei. Aici si-a petrecut viata pustniceasca marea sfanta a Sihlei si a Moldovei, Cuvioasa Teodora care a trait intr-o pestera aflata in padurea din spatele schitului. Pestera poate fi vizitata.

traseu-1-manastirea-petru-voda-neamtManastirea Petru Voda – Acest asezamant monahal a fost construit la sfarsitul secolului al XX lea, la dorinta credinciosilor din satul Petru Voda si prin bunavointa autoritatilor locale care au pus la dispozitie, in poiana Hasca, terenul necesar constructiei. In anul 2003 s-a inceput constructia bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost lucrata de mesteri maramureseni, in stil maramuresean.

traseu-1-piatra-teiuluiStanca Piatra Teiului este declarata monument al naturii de mai bine de cinci decenii si este asezata la “Coada Lacului” in locul unde se intalnesc cele patru drumuri care vin dinspre Moldova si Transilvania, la o altitudine de 508 m. Stanca are o inaltime de 23 m si este alcatuita din calcare recifale cretacice pe care se poate observa o bogata fauna fosila sarmantica.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.