Home » Alte Articole, Mănăstiri, Muzee, Obiective turistice
, , ,

Colectia de obiecte bisericesti de la Manastirea Secu

11 June 2010 0 Comentarii

colectia-obiecte-religioase-manastirea-secuDatand de la inceputul secolului al XVII – lea, Manastirea Secu este o vatra monahala din Moldova de intensa traire duhovniceasca ce adaposteste un tezaur format din numeroase  obiecte de cult, manuscrise, vesminte, tiparituri, etc.  de o mare valoare artistica si istorica.

Colectia de obiecte bisericesti a Manastirii Secu a fost apreciata si de catre Nicolae Iorga care a descris-o ca fiind „marea minune a Secului”.

Piese din Colectia bisericeasca a Manastirii Secu

Aerul (Sfantul Epitaf) care a fost daruit manastirii Secu in anul 1608 avand o deosebita valoare artistica. Astfel, pe fondul rosu al catifelei este reprezentata, in fir de aur, Plangerea lui Isus incadrata de o inscriptie in limba slavona.

In colectia de obiecte bisericesti a manastirii Secu se afla si o serie de Evangheliare printre care se afla un manuscris in limba slavona fiind si cel mai vechi si care dateaza din secolele XIV-XV. Deosebite in aceasta serie sunt: „Evanghelia” tiparita in anul 1821, in timpul staretului Ilarie, la manastirea Neamt si care cuprinde chenare mari cu chipuri de sfinti pe toate fetele filelor, lucrate de catre monahul Ghervasie de la Neamt si Sfanta Evanghelie tiparita la Moscova in anul 1763 in limba slavona, ferecata in argint aurit si donata de Tarina Ecaterina a II a a Rusiei.

„Indreptarea legii” (Pravila lui Matei Basarab) care a fost tiparita din indemnul Mitropolitului Stefan in anul 1652.

In anul 1842, schimonahia Safta Brancoveanu a donat manastirii Secu doua chivote confectionate din argint aurit care au cate cinci turnuri impodobite cu briliante.

Alaturi de aceste piese deosebite in muzeul cu obiecte bisericesti al Manastirii Secu mai sunt prezente: doua cruci, una din anul 1592  si alta din anul 1607 imbracate in argint aurit, doua cadelnite si doua catui din argint aurit din sec. al XVII lea, doua sfesnice mari de argint cu decoratiuni florale din 1602, o bedernita brodata in fir de aur si impodobita cu un sirag de perle originale din 1638, doua panaghiare din argint aurit cu decoratiuni in filigran si pietre pretioase, dar si alte obiecte interesante.

Manastirea Secu de-a lungul timpului a jucat un rol deosebit de important in promovarea culturii si artelor frumoase, iar obiectele din Colectia de obiecte bisericesti pastrate in muzeul manastirii dovedesc valoarea si importanta acestui lacas in istoria culturii si neamului romanesc.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.