Home » Agrement, Parcul Național Ceahlău
, ,

Cabana Dochia – Masivul Ceahlau

23 July 2010 0 Comentarii

cabana-dochia-masivul-ceahlauCabana Dochia de pe muntele Ceahlau isi are inceputurile in anul 1908, an cand a fost inaugurat Adapostul nr.1 de pe Ceahlau la care au participat peste 300 de oameni: sportivi, preoti, profesori si sateni din satele de la baza Ceahlaului. Cabana a fost construita din piatra si prevazuta cu 2 incaperi, iar in anul 1909 s-a daramat din cauza unei furtuni puternice.

In vara anului 1910 reincepe constructia Cabanei Dochia pe versantul de sud al Ceahlaului dupa planurile intocmite de ing. Gh. Bals si sub conducerea antreprenorului Carol Zane din Piatra Neamt. Cabana a fost inaugurata la 6 august 1914 si era deschisa numai in perioada 15 mai – 15 octombrie. Devastata in  timpul primului Razboi Mondial cabana a fost redata din nou in functiune in anul 1927, iar timp de 7 ani a servit drept refugiu pentru excursionistii in trecere.

Din 1934 si pana in 1958 cabana Dochia a fost administrata de mai multi cabanieri care au contribuit fiecare la intretinerea si extinderea cladirii pentru a putea primi turistii care veneau in numar din ce in ce mai mare pe Ceahlau. Desi a fost in aceasta perioada de mai multe ori devastata si a servit drept refugiu pentru armata germana si apoi armata sovietica in cel de-al doilea razboi mondial, Cabana Dochia a fost intotdeauna refacuta si redata turistilor.

Intre anii 1958 – 1984 Cabana Dochia este marita si  modernizata, se racordeaza la apa potabila si la reteaua electrica, investitii necesare pentru a asigura conditii decente afluxului tot mai mare de turisti care urcau pe Ceahlau. Apoi, intre anii 1985-1989 se construieste cladirea cabanei care exista si astazi, materialele folosite pentru constructie fiind carate pe cai sau cu elicopterul. La constructia cabanei au participat voluntari si turisti care au carat fiecare cat au putut din materialele necesare constructiei.

Actuala Cabana Dochia de pe Ceahlau este construita din beton si zidarie sanatoasa, prevazuta cu demisol, parter cu sali de mese si bucatarie spatioasa, camere cu doua paturi si dus, camere cu patru paturi si dus, dormitoare comune cu mai multe paturi si diverse anexe.

Cabana Dochia ofera turistilor posibilitati de cazare pe platoul muntelui Ceahlau, dar si locul de unde pot pleca in excursii printre ciudatele stanci modelate in forme fantastice de ploi si vanturi, stanci unice care au contribuit la renumele peisajului spectaculos din Ceahlau.

Din fata cabanei Dochia, in zilele senine, se poate vedea muntele Pietricica din Piatra Neamt si dealul cozla cu statia telegondolei iar dimineata devreme specatcolul oferit de marea alpina! Vezi imagini de pe Ceahlau! Traseele turistice pe care se poate ajunge la Caban Dochia sunt marcate si bine intretinute.

Citeste si despre Cabana Fantanele de pe Ceahlau isi are inceputurile in anul 1641 in locul numit Fantanele, de unde tasneau de sub stanci trei izvoare.

Pentru rezervari de camere la cabana Dochia, puteti suna la telefon 0730 603 801

Costuri de cazare:
Camera cu 2 locuri 50 RON/loc (baie proprie – 3 camere)
Camera cu 4 locuri 40 RON/loc (baie proprie – 3 camere)
Camera cu 7 locuri 30 RON/loc
Camera cu 14 – 17 locuri 20 RON/loc

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.