Home » Parcul Național Ceahlău, Trasee montane în Masivul Ceahlău
, ,

Traseu in Masivul Ceahlau: Durau – Fantanele – Toaca – Dochia

9 August 2010 0 Comentarii

trasee-ceahlau-durau-fantanele-dochia-varaTraseul se desfasoara pe versantul nordic al masivului Ceahlau. Punctul de pornire se afla in statiunea Durau (800 m), continua spre Cabana Fantanele (1220 m), Panghia, Vf Toaca, Cabana Dochia (1750 m). Marcajul ce trebuie urmat pe acest traseu din muntii Ceahlau este banda rosie.

Durata de parcurgere este de 3h – 3h 30 min, cu o lungime de 7.5 km si o diferenta de nivel de 950 m. Traseul este unul de dificultate medie. De la cabana Fantanele se poate ajunge urmand marcajul triunghi galben, pana la cascada Duruitoarea.

Acest traseu din masivul Ceahlau este accesibil in orice anotimp, iar pe timpul iernii turistii trebuie sa poarte echipament montan deoarece sunt portiuni mai dificile care necesita acest lucru (sub Panaghia si sub Vf. Toaca).

Poteca urca prin padure, pe un sol argilos si se intersecteaza cu soseaua care leaga Izvorul Muntelui de Durau, dupa care urmeaza o panta mai abrupta pana la un luminis numit “Saga Fantanele”. Aici, cateva banci te invita la popas dupa care poteca se strecoara prin padure in serpentine si se termina in Poiana Fantanele unde este si Cabana Fantanele.

Imagini de pe Masivul Ceahlau: Durau – Toaca – Dochia

Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia
Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia
Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia
Trasee Ceahlau: Durau-Toaca-Dochia

Cabana Fantanele este asezata intr-o poiana foarte frumosa de unde poti admira masivul Ceahlau in toata splendoarea sa, varful Toaca si Piciorul Crestaturii, un contrafot care coboara de sub Toaca. Apa de la izvoarele captate la Fantanele este foarte rece si buna si te va ajuta sa-ti refaci fortele pentru a continua traseul.

De la Cabana Fantanele poteca urca abrupt pana la cararea din padurea de brazi, dupa care strabati o curba de nivel pana la urmatorul urcus. Apoi, poteca se strecoara in partea stanga pe langa blocuri de gresie si conglomerate si in partea dreapta pe langa o vale adanca, iar de-a lungul ei treci pe langa cateva puncte de belvedere de unde poti admira Duraul si stancariile versantului.

De la ultimul luminis urmeaza un urcus format din cateva serpentine dupa care ajungi in locul “La morminte”, denumit asa datorita luptelor care s-au dus aici in al doilea razboi mondial. De aici, poteca se indreapta spre sud si urca din nou prin padure, in serpentine stranse, pana se ajunge intr-un gol de munte numit “Curmatura Arsitei”.

In acest loc poti admira un stalp de conglomerat iesit din pamant numit “Caciula Dorobantului” si care sta de veghe la capatul de nord-est al culmii muntelui Ceahlau. Tot din acest loc ti se deschide o perspectiva larga spre lacul de acumulare, culmile dimprejur si o multime de turnuri asezate pe un bloc mare de piatra.

Drumul se continua prin padure, pe o alee de  brazi si se trece peste o creasta pietroasa, apoi se coboara putin si se merge pe partea cea mai ingusta a culmii Ceahlaului. De aici, poteca strabate jnepenisul de pe platoul de unde se ridica stanca Panaghia si se continua pana langa ea.

Alaturi de Panaghia poti admira si doi colti de piatra “Acele Panaghiei”, dar si alte doua turnuri ingemanate “Pietrele lui Balanescu”. De sub Panaghia poteca ajunge imediat sub Vf Toaca si la cabana meteo. Din poteca se desprinde cararea ce urca pe Vf Toaca, de unde poti admira una din cele mai ample privelisti de pe masivul Ceahlau.

Ultima parte a traseului traverseaza platoul de pe Ceahlau prin jnepenis si ajunge la Cabana Dochia. In fata Cabanei Dochia se afla o terasa si cateva banci unde poti poposi si savura o cana de ceai fierbinte din plante aromate in timp ce privesti in jur siluetele stancilor.

Citeste si despre alte trasee turistice in Masivul Ceahlau.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.