Home » Biserici, Mănăstiri, Obiective turistice

Biserica cimitirului de la Manastirea Secu

14 October 2010 0 Comentarii

biserica-cimitirului-manastirea-secuManastirea Secu este o vatra monahala cu o vechime de aproape 500 ani care isi are inceputurile pe domeniul feudal al Cetatii Neamtului, pe valea Paraului Secu. Pe aceste meleaguri, in anul 1530 domnitorul Petru Rares a construit cladirea bisericii Schitului Zosima. Biserica schitului, care a fost distrusa in incendiul din anul 1821, a fost ridicata pe locul unde este astazi construita Biserica cimitirului de la Manastirea Secu.

Biserica cimitirului de la aceasta manastire a fost construita in anul 1832 si este cunoscuta ca Biserica „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”. Din punct de vedere architectural cladirea bisericii se incadreaza in stilul moldovenesc, caracteristic secolului al XIX-lea.

Catapeteasma din biserica este cea care a fost  adusa de la biserica mare din incinta manastirii. Pictura si sculptura de la catapeteasma au fost executate in anul 1740 de catre Ieroschimonahul Nifon Udrea Trotusanul, in stilul Renasterii, folosind si influente bizantine si fiind poleita aproape in intregime cu aur.

Din pisania situata deasupra pridvorului si scrisa in anul 1832 in limba romana cu caractere chirilice, reiese ca biserica cimitirului de la Manastirea Secu a primit hramul Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a fost zidita din piatra cu cheltuiala mai multor ctitori si binefacatori.

Interiorul bisericii nu este pictat, iar in partea de rasarit a cladirii se afla osuarul in care se poate intra din exterior, prin spatele altarului. Aici sunt pastrate osemintele mai multor vietuitori care au trait si s-au nevoit la Manastirea Secu din Neamt.

In fata bisericii cimitirului de la Secu se afla postamentul mesei din Sfantul Altar cu o vechime de peste 400 de ani, care a apartinut Bisericii de lemn a Schitului Zosima, fiind si singurul obiect care s-a mai pastrat din vechea biserica a schitului. In prezent, Biserica cimitirului este folosita pentru oficierea inmormantarilor si parastaselor si poate fi vizitata de catre pelerinii ce vin la Manastirea Secu.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.