Home » Mănăstiri, Obiective turistice, Pelerinaje la mănăstiri

Lidianca cea mai de pret Icoana a Manastirii Neamt

4 October 2010 0 Comentarii

lidianca-icoana-manastirea-neamtManastirea Neamt este o straveche vatra monahala din judetul Neamt unde frumusetea naturii inconjuratoare se completeaza cu lumina culturii interioare si cu multimea pelerinilor ce vin aici in cautarea unor momente de liniste. Considerata o cetate a credintei ortodoxe, aceasta veche manastire cu valoare de simbol a spiritualitatii ortodoxe si a culturii romanesti, adaposteste un bogat tezaur de obiecte bisericesti de o mare valoare artistica, istorica si religioasa.

Unul dintre cele mai importante obiecte care are si o valoare religioasa deosebita se afla in biserica “Inaltarea Domnului” din curtea manastirii Neamt si este icoana Maicii Domnului sau Lidianca. Aceasta icoana dateaza din anul 665 si a fost pictata in Lida patria Sf. M. Mc. Gheorghe. In anul 1429 icoana a fost daruita domnitorului moldovean Alexandru cel Bun de catre Imparatul Bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul.

Asezata in naosul bisericii icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul Isus tinut pe bratul stang, iar pe verso este pictat Sf. Gheorghe, ca un ostas cu capul descoperit, stand pe scaun, cu balaurul rapus la picioarele sale, in mana dreapta avand sulita, iar in cea stanga sabia. Pictura icoanei este protejata cu o imbracaminte metalica oranmentata realizata intre anii 1844-1845 cu pietre pretioase. Considerata o icoana protectoare dar si procesionala, aceasta a intretinut de-a lungul timpului evlavia credinciosilor si a monahilor de la manastirea Neamt.

Icoana Maicii Domnului mai este cunoscuta si sub numele de Lidianca deoarece este considerata a fi o copie a icoanei Maicii Domnului din Lida si pentru ca are pe verso chipul lui Sf. Gheorghe originar din Lida. Aceasta icoana facatoare de minuni este una din renumitele icoane care trezeste prin valoarea sa artistica, interesul si admiratia oricarui vizitator de la Manastirea Neamt.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.