Home » Cheile Șugăului-Munticelu, Trasee montane
,

Traseu in Rezervatia Cheile Sugaului: Vf Munticelu – Piatra Sugaului – Vf Criminisul

12 November 2010 4 Comentarii

traseu-cheile-sugaului-vf-criminisuAcest traseu din Cheile Sugaului este unul spectaculos si trece prin locuri extrem de frumoase dar mai putin umblate de turisti, ajungand pe frumoasa culme Munticelu-Criminisul.  Acest traseu nu este marcat dar este usor de facut datorita potecilor batatorite de-a lungul timpului de catre ciobani.

Punctul de plecare al traseului il reprezinta intrarea in rezervatia Cheile Sugaului – Munticelu, marcata cu o poarta de lemn si situata exact la intrarea in Cheile Bicazului, pe partea dreapta. Se urca pe langa Cheile Sugaului pana la Cabana Ecolog si de aici se merge pe o poteca nemarcata avand pe partea dreapta creasta Piatra Glodului care duce pana sus in ultima poiana situata deasupra crestei.

Poze din Cheile Sugaului, judetul Neamt

Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului
Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului
Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului
Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului Cheile Sugaului
Cheile Sugaului

Urcusul se face prin valceaua plina de grohotis iar peisajul montan este deosebit, format din creste si tancuri cu forme ciudate. In partea superioara a valcelei, pe partea dreapta vei zari crapatura din creasta Piatra Glodului, locul unde se afla intrarea in Pestera Tunel. Tot din acest loc poti sa admiri si peisajul senzational de pe Creasta Piatra Glodului, dar si cariera de calcar a combinatului de ciment de la Tasca.

Apoi, poteca se strecoara prin padure si urcusul devine din ce in ce mai abrupt. Strabatem incet versantul impadurit al Munticelului pana cand se domoleste iar padurea incepe sa devina din ce in ce mai rara. Furat de frumusetea peisajelor din jur, de mirosul de brad si impresionantele stanci golase care te inconjoara nu prea ai timp sa simti greutatea urcusului si efortul pe care il depui.

In partea dreapta a potecii prin padurea de brazi se pot zari pasunile de la baza stancariilor. In continuare poteca urca catre Piatra Sugaului, urcusul fiind ceva mai dificil. Ajunsi aici, vei descoperi o panorama deosebita catre intreaga Vale a Sugaului, dar si spre satul Barnadu si Vf Ciurgaului.

Poteca urca de aici prin pajiste, urmeaza indeaproape liziera padurii si ne duce spre o culme larga care uneste Munticelul de Piatra Sugaului. Incet, incet, pe masura ce inaintam in fata noastra se deschide o panorama spre batranul Ceahlau, Criminis, Danciu, Highes si chiar catre Varful Magura din Muntii Bistritei. Apoi, continuam drumul pana pe Varful Criminisul, la 1373 m unde privelistea este deosebita spre abrupturile stancilor inconjuratoare. Varful Criminisul este tinta finala al acestui traseu din Cheile Sugaului si de aici ne-am intors pe acelasi drum.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

4 Comentarii »

  • Sorin Iancu a spus:

    De fapt aici sunt trei trasee marcate din care unul este scurt si foarte dificil cu catarari si cabluri de ajutor.Traseul mai fregventat pana la pestera Ghiocelu este accesibil,se urca uneori greu dar este foarte frumos.Aici se pot intalni capre negre si ursi.Sus pe munte exista foisoare de unde se poate vedea spre Cheile Bicazului si spre muntii Hasmasul Mare.

  • sorin iancu a spus:

    Intr-adevar minunat,poate aveti in vedere o harta a traseului pe viitor.

  • bogdan a spus:

    din poze arata frumos, a fost cineva pe acest traseu sa vada cum e?

  • Andrei a spus:

    Faceti o treaba minunata!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.