Home » Obiective turistice
,

Ghid turistic: Zona Izvorul Muntelui din judeţul Neamţ

7 February 2011 0 Comentarii

ghid-turistic-izvorul-munteluiOrice drumeţie montană în judeţul Neamţ implică înainte de toate o documentare a zonei prin consultarea unui ghid turistic care să ofere informaţii privind obiectivele turistice, hărţile traseelor, locurile de campare, unităţile de cazare şi modalităţile de petrecere a unui sejur plăcut. Muntele Ceahlău din judeţul Neamţ reprezintă cea mai mare atracţie turistică din Carpaţii Orientali şi este considerat al doilea munte sfânt al creştinătăţii, după Muntele Athos. Probabil, din acest motiv este foarte des întâlnit în operele marilor scriitori români Alexandru Vlahuţă, Calistrat Hogaş sau Mihail Sadoveanu.

Aşezată la poalele Masivului Ceahlău, zona Izvorul Muntelui este locul de plecare al iubitorilor de excursii montane unice prin pădurile de conifere, urcând către păşunile şi golurile alpine până pe crestele masivului. Traseele montane din Masivul Ceahlău oferă turiştilor posibilitatea de a explora împrejurimile, de a merge pe cărări de munte, prin locuri unice, la vânătoare de privelişti montane spectaculoase.

Poze Izvorul Muntelui

Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui
Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui Izvorul Muntelui

Traseele de pe Muntele Ceahlău, cu plecare direct din Izvorul Muntelui, sunt în număr de trei şi anume: Curmătura Lutul Roşu (cel mai scurt), Poiana Maicilor – Clăile lui Miron (cel mai frumos traseu ce pleaca din Izvorul Muntelui dar şi cel mai lung) şi Jgheabul cu Hotaru (are o porţiune de câţiva km pe şosea – este un traseu frumos cu peisaje deosebite asupra Vf Toaca şi a lacului Izvorul Muntelui). Pe platoul Muntelui Ceahlau turiştii pot campa la cort sau se pot caza la Cabana Dochia.

Zona Izvorul Muntelui este cea de a doua poartă de intrare a masivului Ceahlău si împreună cu Valea Izvorul Muntelui se prezintă turiştilor atât printr-o serie de obiective turistice, cât şi prin peisaje naturale de o frumuseţe incredibilă. Zonele de agreement sunt compensate de peisajul natural oferit de zona montană învecinată, Masivul Ceahlau şi Valea Bistriţei, zone foarte pitoreşti ce oferă condiţii naturale deosebite.

Dacă vrei să afli istoria locului poţi să vizitezi Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bicaz care funcţionează în clădirea fostului Teatru, construită în 1909 după planurile arhitectului Carol Zane. Muzeul este destinat istoriei monografice a Văii Bistriţei şi este structurat pe trei spaţii distincte, alături de care sunt expuse 102 picturi donate oraşului de pictoriţa Iulia Hălăucesu cunoscută ca „Doamna acuarelei româneşti”.

Pensiunile din Izvorul Muntelui amplasate într-un cadrul natural deosebit  oferă condiţii bune de cazare şi mâncare tradiţională românească într¬-o ambianţă plăcută care îmbină rusticul cu modernul.  Dimineaţa, când deschideţi feresterele camerei veţi fi întâmpinaţi de priveliştea muntelui acoperit cu păşuni verzi şi păduri răcoroase. Aici, este locul ideal de petrecere a unei vacanţe în mijlocul naturii, unde puteţi să cunoaşteţi adevăratele tradiţii populare, care încă se mai păstreaza din vechime.

Turismul montan şi sportiv-recreativ în zona Izvorul Muntelui şi a localităţii Bicaz a constituit dintotdeauna o atracţie pentru turiştii şi sportivii montani, care au descoperit aici posibilitatea de a practica diferite sporturi, în condiţii foarte bune sau de a petrece câteva ore de relaxare activă, în mijlocul naturii de un farmec aparte.

Locul in care este amenajat lacul Izvorul Muntelui este unul deosebit de frumos, unde natura a creat în chip perfect îmbinarea muntelui cu apa. La Complexul Turistic Naval Port Bicaz turiştii au la dispoziţie următoarele servicii de agrement: plimbări de agrement pe lacul Izvorul Muntelui cu şalupe, hidrobiciclete, bărci sau croaziere cu navele Reşiţa şi Tuşnad şi plimbări de agrement terestru. Ca şi excursii opţionale cu maşina turiştii pot opta pentru o vizită în Cheile Bicazului sau pentru o plimbare în serpentinele de pe malulul Lacului Izvorul Muntelui până în Poiana Teiului.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.