Home » Arhitectură românească tradițională

Arhitectură românească tradiţională în judeţul Neamţ: Bicăjelul de Jos

1 April 2011 0 Comentarii

arhitectura-traditionala-judetul-neamt-valea-bicajeluluiCătunul Bicăjelul de Jos face parte din comuna Bicaz Chei, judeţul Neamţ  şi este un sat specific de munte care prezintă interes turistic datorită elementelor de arhitectură românească populară tradiţională, datorită ocupaţiilor, a meşteşugurilor şi a obiceiuri locale. Aici, turiştii pot admira case vechi de peste 100 de ani, care ilustrează modul în care, odată, ţăranul român îşi întemeia gospodăria în armonie cu natura.

Deşi este o zonă izolată în care se ajunge mai greu, în cătunul Bicăjelul de Jos vei găsi o arhitectură tradiţională foarte bine conservată remarcabilă din punct de vedere etnografic. Unul din cele mai importante motive pentru care acest sat tradiţional merită să fie vizitat este faptul că se numără printre puţinele locuri din România care încă işi mai păstrează parfumul de altădată.

Aceste case sunt mărturii vii ale trecutului care merită şi trebuie să fie cunoscut, mai ales că tehnica de ridicare a casei, de la punerea temeliei până la acoperiş, se mai păstrează şi astăzi în zonă.

Arhitectura romaneasca traditionala in judetul Neamt, Bicajelul de Jos

Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala
Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala
Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala Arhitectura romaneasca traditionala

Arhitectura populară tradiţională a cătunului Bicăjelul de Jos se caracterizează printr-o unitate deosebită în ceea ce priveşte tipul materialului şi tehnica de construcţie, localnicii din zonă fiind renumiţi pentru tehnica prelucrării lemnului.

Aici, în curţile şi odăile acestor case de lemn  pe lângă obiectele tradiţionale încremenite în timp ai ocazia să admiri un adevărat muzeu viu în aer liber. Prin satul Bicăjelul de Jos trece şi un traseul turistic Cheile Bicazului – Piatra Cherecului, marcat cu cerc roşu pe fond alb.

Turiştii care doresc să se relaxeze departe de lumea agitată a marilor oraşe pot să vină să viziteze cătunul Bicăjelul de Jos şi vor fi surprinşi de arhitectura tradiţională, de peisajele şi frumuseţea caselor care formează imagini ce par venite din trecut.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.