Home » Obiective turistice

Ghid Turistic: Oraşul Roman

5 April 2011 0 Comentarii

ghid-turistic-orasul-romanOraşul Roman este situat în partea centrală a podişului Moldovei, la confluenţa râurilor Siret şi Moldova, în judeţul Neamţ şi la aproximativ 46 km spre est de oraşul Piatra-Neamţ.

Căi de acces:
Rutiere
DN15 D – dinspre Piatra-Neamţ (47 km)
E 85 – dinspre Bacău (46 km)

Feroviare
Acesul pe cale ferată se face dinspre Bacau sau Paşcani
Traversat de magistrala feroviară Bucureşti – Dorneşti – Cernăuţi – Varşovia

Aeriene
Aeroportul Internaţional Iaşi – are curse regulate la Viena, Budapesta, Bucureşti, Constanţa şi Timişoara
Aeroportul Internaţional Bacău – are curse regulate către oraşe din Italia (Bologna, Milano, Roma, Torino), Bucureşti şi Timişoara.

Informaţii istorice privind oraşul Roman
Atracţii turistice ale oraşului Roman
Pensiuni din zona Romanului

Sediu administrativ:
Adresa: Str. Piaţa Roman Vodă nr. 1, loc. Roman, jud. Neamţ, cod poştal 611022
Tel: 0233741651, 0233741119
Fax: 0233741604
Email: [email protected]
Web: www.primariaroman.ro

Ţinutul Romanului reprezintă o adevărată comoară de relicve istorice, regăsindu-se aici vestigii din diferite timpuri (paleolitic, neolitic, etc.) care atestă existenţa unor aşezări încă din Epoca Bronzului şi care dovedesc importanţa acestui centru al Moldovei. Prima menţiune despre oraşul Roman o găsim în Letopiseţul Novgorodului din anul 1387, iar primul document scris este un hrisov de danie din 30 martie 1392 care reprezintă şi cel mai vechi certificat de naştere al oraşului cunoscut până în prezent.

Intemeietorul oraşului a fost domnitorul Roman I Muşat de la care oraşul a preluat numele. Oraşul Roman s-a dezvoltat în jurul Cetăţii Muşatinilor construită de domnitor între anii 1392-1394, în zona în care se află astăzi incinta Arhiepiscopiei Romanului şi a Bacăului. Cea de-a doua cetate a oraşului, denumită Cetatea Nouă a Romanului, a fost construită de Ştefan cel Mare la locul de confluenţă a râurilor Moldova şi Siret.

Biserica arhiepiscopală a Romanului alături de alte mănăstiri, locaşuri de cult ortodoxe sau aparţinând altor culte reprezintă adevărate comori arhitectonice reprezentative pentru arhitectura medievală. Toate acestea sunt mărturiile care demonstrează nivelul de dezvoltare atins de oraş în acea perioadă.

Orasul Roman, judetul Neamt

Orasul Roman Orasul Roman Orasul Roman Orasul Roman Orasul Roman
Orasul Roman Orasul Roman Orasul Roman Orasul Roman Orasul Roman

Atracţii turistice
Muzeul de Artă –  colecţia muzeului pune în valoare arta romanească prin creaţia artiştilor legaţi într-un fel sau altul de zona Roman şi cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.

Muzeul de Istorie – funcţionează în Palatul Negruzzi declarat monument de arhitectură barocă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pus în valoare prin ornamentaţia plafonului realizată de Ludwig Branner în anul 1884.

Muzeul de Stiinţele Naturii – expoziţia muzeului prezintă cadrul geographic, paleontologia şi pedologia zonei Roman.

Hanul Ancuţei – construit la o răscruce de drumuri pe moşia boierilor Catargi, în anul 1718, Hanul Ancuţei a fost un loc de popas pentru negustorii ce călătoreau spre Roman, Iaşi sau Suceava.

Catedrala Arhiepiscopală “Sf Parascheva” – a fost ridicată în secolul al XVI –lea şi reţine atenţia numeroşilor vizitatori prin frumuseţea extraordinară a picturilor interioare executate în trei mari etape: secolul al XVI-lea, secolul XVIII –lea şi începutul sec. al XIX lea.

Biserica Albă “Sfinţii Voievozi” – construită în anul 1615 de către domnitorul Ştefan II Tomşa şi refăcută în anul 1695 de spătarul Vasile Cantacuzino, biserica este situata în centrul municipiului Roman şi impresionează prin masivitatea sa.

Biserica Precista Mare – este situată la ieşirea din Roman, în apropierea Episcopiei, a fost construită în anul 1569 şi deţine un important şi valoros patrimoniu cultural-artistic provenind îndeosebi din secolele XVIII-XIX.

Biserica Armenească – construită în anul 1609 are o arhitectură deosebită care frapează prin frumuseţea şi eleganţa sa

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.