Home » Obiective turistice

5 Atracţii Turistice din zona Agapia-Văratec

12 May 2011 0 Comentarii

5-atractii-turistice-zona-agapia-varatecZona Agapia-Văratec este o zonă deosebit de frumoasă prin peisajul pe care ni-l oferă dar şi prin cele două ansambluri monahale care reprezintă veritabile centre de cultură ale poporului român.

Iată care sunt cele 5 atracţii turistice pe care le puteţi vizita în această zonă

1. Ansamblul monahal de la Agapia este aşezat pe valea pârâului Agapia – Topoliţa, la poalele culmii Măgura şi este singura asezare monahala din ţara ce poartă numele de “dragoste creştină”. În cadrul Complexului Monahal de la Agapia s-a înfiinţat primul  muzeu mănăstiresc ce cuprinde nu numai obiecte de cult şi artă religioasă, dar şi obiecte de artă laică. Biserica din incinta mănăstirii a fost construită din piatră şi cărămidă, după un plan treflat şi a fost pictată de Nicolae Grigorescu. Acesta a reuşit să îmbine cu succes tradiţia bizantină cu stilul neoclassic şi cu arta românească. Turiştii care vin la Mănăstirea Agapia pot să deguste dulceţurile şi plăcintele făcute de măicuţe la brutăria mănăstirii.

2. Picturile lui Grigorescu de la Mănăstirea Agapia sunt atracţia principală a acestui lăcaş de cult. Pictura a fost realizată în anul 1858 când pictorul avea vârsta de 18 ani. Acesta a reuşit să realizeze aici o remarcabilă suită de compoziţii murale şi de icoane pline de mişcare, realism şi lumină. Sfinţii lui Grigorescu de la Agapia sunt unici şi deosebiţi. Atât de deosebiţi încât au făcut subiectul multor scrieri aparţinând unor scriitori celebri. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa vii la Agapia şi să priveşti frumuseţea dumnezeiască a picturii, simplitatea liniei, perfecţiunea proporţiei şi a formei.

3. Schitul Agapia Veche este situat pe un deal într-o poiană adăpostită de păduri înalte şi dese, la aproximativ 2 km de Mănăstirea Agapia cea Nouă şi reprezintă punctul de început al vieţii monahale în această zonă. Schitul datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea când sub conducerea cuviosului Sihastru Agapie s-a ridicat un schit de lemn, pe locul pe care îl numim astăzi “Livada Parinţilor”. Acest loc a fost şi este un nucleu de credinţă ortodoxă şi de cultură românească, în care de-a lungul anilor au trăit numeroşi pustnici într-o desăvârşită duhovnicie. Regulile de aici sunt foarte stricte astfel că este interzisă cu desăvârşire rămânerea străinilor peste noapte în incinta mănăstirii.

4. Casa Memorială Alexandru Vlahuţă este situată în satul mănăstiresc Agapia şi este locul unde s-a născut şi a copilărit scriitorul Alexandru Vlahuţă. Amenajată din anul 1958 şi inaugurată ca muzeu, casa cuprinde câteva camere în care s-a incercat reconstituirea atmosferei specifice epocii în care a trăit scriitorul. Construcţia casei este prevăzuta cu un pridvor spaţios în care aveau loc cenacluri literare organizate de Alexandru Vlahuţă.

5. Ansamblul monahal de la Văratec este format din Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseşte şi mormântul poetei Veronica Micle, Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX şi satul mănăstiresc Văratec. Biserica mare a mănăstirii este înconjurată de ziduri de piatră asemenea unei fortăreţe. Complexul de clădiri din incinta mănăstirii mai adăpostesc şi Muzeul de Artă Veche care are o impresionantă colecţie de obiecte bisericeşti.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.