Home » Obiective turistice

Repere etnografice în zona Tazlău

21 August 2011 0 Comentarii

zona-etnografica-tazlauÎn comuna Tazlău se întâlnesc şi astăzi locuinţe şi gospodării tipice zonei de munte, ţesături caracteristice interiorului tradiţional al casei țărăneşti, costumul popular specific zonei, meşteri şi creatori populari ale caror produse se bucură de o binemeritată faimă, datini şi obiceiuri legate de sărbatorile tradiţionale care se disting prin originalitate.

Turiştii care străbat aceste minunate meleaguri vor trebui să se oprească la Muzeul Etnografic situat în clădirea Casei de Cultură pentru a admira bogata zestre populară a comunei Tazlău. Aici sunt adunate şi expuse valoroase piese etnografice din domeniul ocupaţiilor tradiţionale a populaţiei din zonă, obiecte şi ustensile gospodăreşti, ţesături de interior, originale şi ingenioase instalaţii tehnice populare specifice satului de odinioară, produse ale meşteşugarilor, piese de mobilier şi de port popular tradiţional.

Tot aici, vizitatorii vor întâlni şi casa în care s-a născut şi a locuit  doctorul şi scriitorul I. I. Mironescu din Tazlău, care a fost amenajată în anul 1969 ca muzeu. Expozitia cuprinde 2 săli în care s-a urmărit reconstituirea unei fărâme din modul de viaţă al Tazlăului interbelic. Astfel, a fost reconstruită camera de lucru a scriitorului cu mobilierul originar, obiectele personale, biblioteca şi imagini din activitatea sa medicală.

Zona Tazlau, judetul Neamt

Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau
Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau
Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau Zona Tazlau

O altă atracţie a zonei o reprezintă Mănăstirea Tazlău, situată la poalele Măgurii Tazlăului şi ctitorită în anul 1497 de către Ştefan cel Mare pe locul unei vechi biserici de lemn construită de Alexandru cel Bun, fiind una dintre cele mai monumentale ctitorii ale voievodului. Din punct de vedere architectural biserica mănăstirii de la Tazlău este construită după un plan treflat. Asemeni unei fortăreţe, biserica mănăstirii Tazlău a fost înconjurată cu ziduri de piatră, prevăzute cu metereze şi contraforturi la exterior.

Această străveche şi pitorească aşezare româneasca păstrează în realitatea etnografică contemporană multiple aspecte de civilizaţie şi cultură populară. Astfel, arhitectura specifică vechilor case din zona Tazlău poate fi încă văzută în contextul său natural, interioarele ţărăneşti păstreaza numeroase elemente specifice tradiţionale, portul caracteristic altădată întregii populaţii se îmbracă de sărbători, obiceiurile şi datinile se desfăşoara respectându-se după tradiţie momentele mai importante.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.