Home » Evenimente

Expoziţia Situl preistoric de pe Cetăţuia de la Costişa

21 November 2011 0 Comentarii

expozitia-costisa-2011În perioada noiembrie 2011 – martie 2012 la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ va fi deschisă expoziţia “Situl preistoric de pe Cetăţuia de la Costişa”. Organizată de către Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucureşti şi cu participarea Complexului Muzeal “Iulian Antonescu ” Bacău , expoziţia reuneşte cele mai frumoase materiale descoperite în situl preistoric de pe Cetăţuia.

Cetăţuia de la Costişa din judeţul Neamţ, ce ocupă o poziţie dominantă pe terasa Bistriţei, apare astăzi sub forma unui monticul vizibil de la mare distanţă. Deşi primele cercetări au fost realizate în perioada interbelică de către Constantin Mătasă şi Radu Vulpe, cele care au impus situl în atenţia publicului au fost săpăturile întreprinse de o echipă condusă de Alexandru Vulpe în anii 1959, 1960 şi 1962. Datorită lor a fost introdusă în cultura arheologică noţiunea de cultură Costişa referindu-se în principal la unele tipuri ceramică din perioada mijlocie a epocii bronzului.

Expozitia Costisa 2011, judetul Neamt

Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011
Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011
Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011
Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011 Expozitia Costisa 2011

Cercetările au continuat, astfel că investigarea sitului de pe Cetăţuia este astăzi aproape de final. Săpăturile recente au contribuit la determinarea stratigrafiei şi cronologiei sitului, precum şi la interpretarea caracterului depunerilor arheologice, atât prin informaţiile oferite, cât şi prin unele piese deosebite descoperite aici.

Printre acestea din urmă se numără cilindrul de os, verigla de buclă sau statueta antropomorfă din nivelul Costişa, vasul antropomorf şi vasele de ofrandă din nivelul Monteoru, vasul din mormântul colectiv din perioada timpurie a epocii bronzului sau bogata plastică antropomorfă eneolitică toate prezente în expoziţie.

Piesele din cadrul expoziţiei reconstituie cronologia sitului şi tipologia principalelor categorii de obiecte pentru fiecare din culturile arheologice reprezentate: ceramică, unelte, arme şi podoabe din piatră şi bronz aparţinând culturilor Monteoru, Costişa, Cucuteni (faza A) şi Precucuteni (faza a III-a).

Obiectele tridimensionale expuse sunt însoţite de texte explicative şi ilustraţii prezentând astfel vizitatorilor aspecte din timpul săpăturilor şi complexe în situ. În centru spaţiului expoziţional alături de exponatele prezentate mai sus s-a realizat şi o reconstituire a depunerilor arheologice de pe Cetăţuie, facilitând astfel întelegerea stratigrafiei orizontale a sitului.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.