Home » Circuite turistice

Sfârşit de toamnă la Mănăstirea Agapia

21 November 2011 0 Comentarii

toamna-spre-agapiaMănăstirea Agapia este un veritablu centru de cultură al poporului român aşezat într-o zonă deosebit de frumoasă prin peisajul pe care ni-l oferă. Vizitată anual de zeci de mii de turişti acest lăcaş de cult ne impresionează prin diversitatea de valori culturale, istorice şi naturale.

Ansamblul monahal de la Agapia este aşezat pe valea pârâului Agapia – Topoliţa, la poalele culmii Măgura şi este singura asezare monahală din ţara ce poartă numele de “dragoste creştină”.

Drumul până la mănăstire este deosebit de pitoresc şi oferă vizitatorilor peisaje impresionante, dar toamna este anotimpul care parcă aduce frumuseţea supremă a acestei zone. Marea de verdeaţă a cămpului se îngălbeneşte, florile se apleacă sărutând pământul, coroanele de foc ale copacilor se scutură sub adierea plăcută a vântului, iar pe pământul amorţit cad miresme stinse şi frunze veştejite care formează un covor multicolor. Toate aceste fac un tablou de toamnă impresionant pe care ai ocazia sa-l admiri în toată splendoarea lui.

Toamna spre Agapia 2011, judetul Neamt

Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011
Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011 Toamna spre Agapia 2011

Ajunşi în satul mănăstiresc de la Agapia care se ascunde în spatele zidurilor mănăstirii vei descoperi un model de sat tradiţional românesc format din aproximativ 300 de căsuţe albe construite în stil popular care păstrează cu sfinţenie tradiţiile, obiceiurile şi ritualurile neamului strămoşesc. Tot aici se poate vizita şi casa memorială Alexandru Vlahuţă care parcă stă de veghe deasupra satului.

În zona Mănăstirii Agapia se află şi cele două rezervaţii naturale Codrii de aramă şi Pădurea de argint despre a căror frumuseţe a scris Mihai Eminescu în poeziile sale.  Rezervaţia „Codrii de aramă” situată pe dealul Filiorul din comuna Agapia cuprinde goruni seculari şi peste 300 specii de plante de o rară frumuseţe. Pajiştea care înconjoara padurea este alcatuită din păius roşu şi iarba vântului.

Rezervaţia  „Pădurea de argint” este o rezervaţie de tip mixt, forestieră şi peisagistic. Pădurea, în cea mai mare parte a ei, are arbori bătrâni cu vârsta de peste 100 de ani, dar şi arbori mai tineri de 20 până la 50 de ani.

Acest loc îl recomand turiştilor care vor să se simtă privilegiaţi în mijlocul unei naturi sălbatice în compania culorilor spectaculoase ale toamnei. În zona Mănăstirii Agapia sunt numeroase pensiuni deosebit de frumoase moderne sau tradiţionale care oferă turiştilor cazare şi o diversitate de mâncăruri tradiţionale.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.