Home » Meșteri populari

Ciocârlan Elena – meşter popular din comuna Ştefan cel Mare

19 June 2012 2 Comentarii

11-mesterul-ciocarlan-elenaCiocârlan Elena din comuna Ştefan cel Mare, sat Şerbeşti este unul din meşterii populari care şi-a amenajat la ea acasă cu multă pasiune un atelier propriu pentru a crea obiectele de artă populară. De aproape şase ani aceasta a învăţat meşteşugul lucrului cu cânepa dând astfel viaţă unor obiecte artizanale deosebit de frumoase.

Deşi acest meşteşug a fost practicat de multe dintre femeile de la sat, cu timpul, prea puţine au mai păstrat ştiinţa nodurilor şi a împletitului sforii de cânepă. Aparent uşor de realizat, aceste împletituri din sfoară de cânepă necesită multă migală, intuiţie estetică şi o doză importantă de răbdare. Practic împletitul sforii de cânepă, alternanţa nodurilor şi a liniilor nu are limite decât acelea ale imaginaţiei fiecăruia dintre noi.

Meşterul popular Ciocârlan Elena a folosit cărţi mai vechi pentru a învăţa bazele meşteşugului, după care totul a venit de la sine. Cu multă răbdare şi muncă, din sute de metri de sfoară învârtită şi răsucită aceasta a reuşit să creeze aceste obiecte artizanale care au la bază nodurile.  După mintea şi gustul artistic al meşterului, nodurile şi liniile din sfoară aspră de cânepă dau naştere, unor adevărate opere de artă populară.

Din anul 2011 aceasta este membră a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova.
Obiectele realizate de aceasta sunt feţe de masă decorative, mici obiecte pe care se aşează ghivecele de flori, panouri decorative mari, reprezentări ale unor animale, coşuri pentru flori, învelitori pentru recipiente de tot felul sau construcţii estetice menite să acopere spaţii de pe pereţii casei. Împletitul sforii de cânepă în structuri geometrice au o frumuseţe aparte şi se pot realiza astfel obiecte cu elemente decorative extrem de interesante.

Locatie atelier: obiectele sunt lucrate în atelierul de la domiciliul meşterului situat în sat, sat Şerbeşti, com. Ştefan cel Mare, jud. Neamţ.

Tel meşter popular: 0749811589
E-mail:[email protected]


Mesterul Elena Ciocarlan, judetul Neamt

Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan
Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan
Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan Mesterul Elena Ciocarlan
Mesterul Elena Ciocarlan
Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • mariana a spus:

    ma bucur ca mi s-a ivit ocazia de a cunoaste aceasta doamna mester, o adevarata comoara pentru pastrarea traditiei si obiceiurilor populare, si ma bucur, de asemenea, ca am acum, la mine acasa, cateva din minunatiile ce-au prins suflet din daruirea acestor maini dibace! felicitari atat doamnei cat si sotului acesteia pentru minunatele masti populare!

  • 1u a spus:

    interesant si creativ!felicitari!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.