Home » Mănăstiri

Valea Secului – vatră de spiritualitate autentică

24 September 2013 3 Comentarii

10-culori-ruginii-valea-seculuiValea Secului este un loc cu un farmec aparte unde de-a lungul timpului s-au întemeiat mai multe aşezăminte monahale la care vin zilnic în pelerinaj sute de credincioşi. Situat la aproximativ 12 kilometri de locul în care a copilărit Ion Creangă, drumul care duce spre aceste minunate locuri trece peste Ozana şi continuă de-a lungul pârâului Secu. După ce străbaṭi aproximativ 4 km de urcuş domol, pe lângă stânci şi codri bătrâni, apare în cale Mănăstirea Secu, o aṣezare monahală care dăinuie pe aceste locuri de peste 500 de ani.

Săpăturile arheologice de pe Valea Secului au scos la lumină dovezi ale existenței spiritualității în aceste locuri cu o vechime mai mare decât este atestată Mănăstirea Secu, aproximativ anul 1500. În acest mod este dovedită și continuitatea spiritualității traco-dacice pe aceste plaiuri nemțene.

De la mănăstire, pe firul pârâului Secu drumul se îndreaptă spre sud printre stânci de gresie şi tufe de arini până când valea devine tot mai îngustă şi singuratică. După încă 3 km străbătuţi în ambianţa pădurii şi a pârâului apare în toată frumuseţea ei, senină şi solitară, Mănăstirea Sihăstria. Strâns legată de viaţă părintelui Cleopa ṣi cea a părintelui Paisie Olaru această mănăstire este un locaş plin de lumină şi har, un loc de o frumuseţe naturală rar întâlnită cu o linişte extraordinară. În pădurile seculare de pe valea Sihăstriei și în Munții Sihlei  de-a lungul timpului au trăit în post ṣi rugăciune numeroși sihaștri. De lânga Mănăstirea Sihăstria pornesc cele două drumuri care duc spre trei schituri din pădure: Schitul „Înălṭarea Sfintei Cruci”, Schitul Sihla ṣi Schitul Daniil Sihastrul.

Culori ruginii pe Valea Secului

Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului
Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului
Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului
Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului Culori ruginii pe Valea Secului

Valea Secului este un loc cu o încărcătură spirituală ṣi religioasă deosebită unde an de an vin numeroṣi turiṣti care caută o oază de liniṣte înconjurată de peisaje mirifice ṣi păduri seculare.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

3 Comentarii »

  • Review a spus:

    Intamplarea face ca si eu am ajuns prin aceea partea, insa unele manastiri dupa ora zece nu primesc pe nimeni la cazare asa ca m-am gandit ca pote, poate o fi alta oferta ceva mai accesibila.
    Insa vorbesc de ceva modesn nu de un hotel de cinci stele.

  • admin (autor) a spus:

    @Marian In zona te poti caza la manastiri. La Manastirea Neamt, care e putin mai mai departe (cam 15 km) au o constructie special pt cazare.

  • Marian a spus:

    Sunt cel mai curios cum sunt localnici, casele lor si modul lor de viata, in ce relatie se afla cu tehnologia, daca ai idee as fi recunoscator, multumesc anticipat!

    Exista vro oferta pentru cazare ieftina dar decenta pentru aceea zona?

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.