Home » Pelerinaje la mănăstiri

Începuturile Sihăstriilor din Ţinutul Neamṭului

16 January 2014 0 Comentarii

02-inceputul-vietii-monahale-judetul-neamtÎntreaga zonă a Ţinutului Neamṭ adăposteṣte numeroase sihăstrii a căror începuturi sunt prea puṭin cunoscute pelerinului de astăzi. Iată câteva dintre acestea:

Sihăstria Neamṭului este considerată cea mai veche aṣezare isihastă din Moldova. Menṭiuni despre primii călugări care s-au stabilit pe aceste locuri ṣi au construit o biserică de lemn datează de la sfârṣitul secolului al XII lea.

Sihăstria Horăicioara a luat fiinṭă la sfârṣitul secolului al XVII lea datorită unor călugări nemṭeni retraṣi la liniṣte în poienile singuratice din Munṭii Horaiṭei. Aceṣtia s-au nevoit în colibe de lemn sub vârful muntelui Horăiciorul ṣi au construit o biserică cu hramul „Buna Vestire”.

Sihăstria Almaṣ s-a întemeiat în secolul al XVII lea pe Valea Almaṣului, o vale de munte situată la câṭiva km sud de muntele Horăicioara. Biserica a fost construită de un bun creṣtin ardelean pe nume Almaṣ.

Inceputurile sihastrilor in Neamt

Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt
Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt
Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt Inceputurile sihastrilor in Neamt

Sihăstria de pe Valea Cuiejdiului este locul unde s-au nevoit de-a lungul timpului mai multe călugăriṭe care au întemeiat în prima jumătate a secolului al XVII lea schitul de maici Gârcina.

Sihăstria Bistriṭa datează din prima jumătate a secolului al XIV lea când un grup de sihaṣtrii au construit o biserică de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului ” ṣi au întemeiat o mică sihăstrie pe valea retrasă a unui pârâu ce izvorăṣte de sub muntele Bisericani.

Sihăstria Bisericani care datează de la începutul secolului al XV lea ṣi ocupă un loc de frunte datorită vieţii duhovniceṣti a unor călugări precum cuviosul Iosif ṣi cei 17 ucenici ai săi, cuviosul Chiriac ṣi mulṭi alṭii. A fost prima ṣi singura aṣezare monahală românească care a adus la noi regula de viaṭă numită „achimită”, adică neadormită, după tradiṭia mănăstirii Studion din Constantinopol.

Sihăstria Tazlău datează încă din secolul al XIV lea când mai mulṭi sihaṣtri s-au nevoit fie pe valea pârâului Nechit, fie spre izvoarele pârâului Tazlău. Biserica a fost construită în anul 1487 de voievodul Ştefan cel Mare având ca hram „Naṣterea Maicii Domnului”.

Sihăstria lui Nechita s-a întemeiat în secolul al XVII lea de către Nichita Sihastrul în apropiere de Tazlău într-o vale brăzdată de un pârâu. Biserica de lemn care a fost înălṭată în acest loc cu hramul „Sfântul Nicolae” este cunoscută sub numele de Sihăstria lui Nechita.

Sihăstria Tarcău s-a întemeiat în secolul al XVII lea pe valea pârâului Tarcău în poienile neumblate aflate în adâncul munṭilor. Aici a venit schimonahul Irinarh de la Mănăstirea Neamṭ împreună cu ucenicii săi. Biserica de lemn a fost construită în anul 1833 de ieroschimonahul Avramie cu hramul „Toṭi Sfinṭii”.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.