Home » Alte evenimente

Muzeul meșterului popular Nicolae Popa

11 September 2014 0 Comentarii

IMG_2066_resizeCând suntem deja la Târgu Neamț, ca să ajungem la Petricani, vom folosi DJ 155 Târgu- Neamţ-Topoliţa-Petricani, 7 km. Din centrul comunei Petricani, virăm stânga către Târpești și după cca 3 km ajungem în dreptul Muzeului etno-folcloric al meșterului Nicolae Popa.

Nicolae Popa  s-a născut la 13 august 1919, în satul Târpești, comuna Petricani, județul Neamț  și a murit la 20 octombrie 2010, în satul natal. A  fost elev al preotului Constantin Mătasă la Școala de cântăreți bisericești din orașul Piatra Neamț. Încă din copilărie a fost atras de sculptura în lemn și gresie, lucrând mai ales chipurile strămoșilor noștri daci și romani. Prin liniile naive și prin stilul abordat, sculpturile lui sunt izbitor de asemănătoare cu cele din îndepărtata Insula Paștelui. Începând cu anul ’65, notăm debutul lui Neculai Popa ca sculptor naiv. Participă, din anul 1967, la numeroase expoziții personale și de grup, expoziții zonale, naționale și internaționale, în special la concursuri de artă naivă și festivaluri de folclor. În țară, lucrările lui (sculpturi și măști) au fost prezentate , printre altele,  la Bacău, Bucureşti, Piatra Neamţ, Curtea de Argeş, Iaşi, Mamaia, Constanţa, Slănic Moldova, Mangalia. În străinătate, sculpturile și măștile populare create de el au fost apreciate la superlativ în Cehoslovacia, Italia, Polonia, Iugoslavia, Franţa, Elveţia, R.F.G., Argentina, S.U.A., Mexic, Belgia, Germania, Olanda, Mongolia, China, U.R.S.S, Suedia, Franţa, Japonia, S.U.A., Canada, Bulgaria. Ca urmare, din anul 1972, notăm primele grupuri de turiști străini care vor să viziteze casa creatorului din Târpești. În anul 1976, lângă Casa măștilor, este inaugurată o clădire care adăpostește colecțiile muzeului realizat din resurse proprii, cel mai mare muzeu privat din România, o sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor locului, prezentată în culorii vii, neasemuite.

Nicolae Popa a fost și un îndrăgostit de cultură, de valorile tradiționale locale, de obiceiurile din viața obștii în care a trăit și pe care le-a reunit în lucrarea cu  titlul: “LUMEA SATULUI – datini şi obiceiuri pierdute”.  “Târpeştii de altădată”, alături de “Cartea vieții mele”, “Din lumea văzută și nevăzută”, ori “De la lume adunate”, le veți găsi la loc de cinste în muzeul meșterului. Tot acolo veți vedea expuse premiile și medaliile obținute la expozițiile interne și internaționale la care a participat, împreună cu o diversitate de exponate, de la monede la costume populare, de la unelte la fiare vechi de călcat, de la picturi naive la icoane, cuprinzând peste trei mii de obiecte dăruite, adunate ori lucrate de mâna lui, o neasemuită dantelărie din lemn care te întâmpină de cum deschizi poarta. Poftiți, vă rog, intrați și vedeți! Se cumpăra suveniruri, obiecte manufacturate de meșter și soția sa.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.