Home » Meșteri populari

Mesteșuguri populare și transmiterea lor – Ionela Lungu

29 September 2014 0 Comentarii

IMG_2683_resizeMeșterul popular Ionela Lungu, de meserie inginer, este  membru fondator al Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț, membră a Asociației Meșterilor Populari din Moldova cu sediul la Iași și a Asociației Naționale a Creatorilor Populari din România.

Am întâlnit-o la atelierul ei de la poalele Cetății Neamț, înconjurată de personajele haioase din povestirile lui Ion Creangă, lucrând cu ața la o scenă din Pupăza din tei pe un păretar din pânză de sac. Cu un talent nativ, moștenit de la părinții și bunicii ei, născută la Tulcea, Ionela a ajuns, prin căsătoria cu Costin Lungu, și el meșter popular de renume, să locuiască la două -trei case mai încolo de casa marelui povestitor de care este îndrăgostită din copilărie. Ionelei nu i-a trebuit mult timp să realizeze, la Humulești, primul personaj cu chipul din humă, îmbrăcat în costum popular. A fost primul pas. De atunci, a participat cu lucrările sale inspirate din opera lui Ion Creangă, din care și-a construit un brand cunoscut în toată lumea, la târguri etno-folclorice din țară și de peste hotare, reprezentând cu cinste județul Neamț și Romania. Datorită personajelor închipuite de Ionela, la care folosește cunoștințele de modelaj în lut, de tăbăcitul pieilor, croirea pielicelelor de miel, impletirea fuioarelor de cânepă, preparare a culorilor și de pictură învățate din mers, vizitatorii și cei care cumpără spre amintire figurinele citesc și recitesc poveștile humuleșteanului. Amuzanta și expresiva diversitate de figurine, tapiserii cu teme inspirate din lumea lui Ion Creangă, executate în tehnica colajului, împrenă cu măști, toiege și alte obiecte de artă populară realizate de soțul ei sunt expuse în magazinul deschis la poalele Cetății sau la atelierul de la domiciliu.

Fost profesor la Școala de Arte și Meserii din Vânători, apoi la Clubul Copiilor din Târgu Neamț,  Ionela Lungu continuă activitatea de transmitere a cunoștințelor ei de meșter popular cunoscut în întreaga lume.  “Pentru că meșteșugul trebuie transmis mai departe generațiilor ce vin. Am fost profesor coordonator în mai multe tabere de creaţie de la Muzeul Satului, în proiectul «Vara pe uliță», sau am fost cooptată în proiectul «Micii meşteri din Copou». Îi învăţam pe copii să facă figurinele. Copiii, pe măsură ce modelau personajele, aflau și despre povestea lui Ion Creangă. În anul școlar 2014-2015, vom merge împreună cu membrii Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț, în școlile din Târgu Neamț, pentru a prezenta meșteșugul artei populare, activitate ce reprezintă o etapă din cadrul proiectului Meșteșugurile – Artă și tradiție nemțeană, derulat prin Consiliul Județean Neamț. Valorificarea tradițiilor, zestrea poporului român, și transmiterea lor copiilor este o datorie pe care fiecare meșter popular și-o asumă” ne-a spus, în încheiere, Ionela Lungu.

 

IMG_2684_resizeIMG_2685_resizeIMG_2688_resizeIMG_2689_resizeIMG_2690_resizeIMG_2691_resizeIMG_2692_resizeIMG_2693_resizeIMG_2694_resizeIMG_2695_resizeIMG_2697_resizeIMG_2699_resizeIMG_2700_resizeIMG_2701_resizeIMG_2702_resizeIMG_2704_resizeIMG_2705_resizeIMG_2708_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.