Home » Promovare Turistică

Codrii de aramă – culori de toamnă

15 October 2014 0 Comentarii

IMG_2999_resizeCălătorule! Când te-ai hotărât să te abați din drumul Piatra Neamț – Târgu Neamț pentru a vizita Mănăstirea Văratec, intri pe un tărâm de vis binecuvântat de Dumnezeu, unde te întâmpină, până ajungi la mănăstire, “codrii de aramă” și “pădurea de argint”.

Având sute de specii de plante și două specii de cvercinee (gorun și stejar) cu exemplare în vârstă de peste 160 de ani,Rezervația naturală “Codrii de aramă” se află pe culmea dealului “Filiorul”, între satul Filioara și satul Văratec, în apropierea Rezervației naturale “Pădurea de Argint” care este bogată în mesteacăn cu exemplare cu o vârstă apropiată de 130 de ani. Pe poalele dealului și pe pajiști, predomină iarba vântului cu flori de culoare albastră spre violet și păiușul roșu. Spre toamnă, frunzele și paiele ierburilor se usucă spre o culoare albă.

La baza dealului curge pârâul Filioara. De la depărtare, toamna, marea doamnă a culorilor, care ne toarnă în suflete picăturile melancolicelor clipe, inspirând pana poeților, ne descoperă, ca într-o expoziție, tabloul încântător colorat de ierburile de la poalele dealului, de arama frunzelor de gorun și stejar peste care se vede argintul mestecenilor.

Cu certitudine că acestea l-au inspirat pe Mihai Eminescu când a scris Călin – file de poveste:

De treci codrii de aramă de departe vezi albind/

Și-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint. /

Acolo, lângă izvoară, iarba pare de omăt,

/Flori albastre tremur ude în văzduhul tămâiet.”

IMG_2986_resizeIMG_2989_resizeIMG_2997_resizeIMG_2999_resizeIMG_3001_resizeIMG_3002_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.