Home » Obiective turistice

Monumente istorice din Neamț – Clădiri și Case istorice

22 October 2014 0 Comentarii

IMG_3123_resize

Nu numai pentru localnici dar și pentru turiștii care ne vizitează, propunem o “preumblare” pe vechile străzi ale municipiului, care poate fi făcută la un sfârșit de săptămână, pentru a trece în revistă casele din patrimoniul național aflate pe lista monumentelor istorice, începând cu casa celui care a scris “O preumblare prin munți”.

Casa memorială Calistrat Hogaş, aflată  în centrul municipiului Piatra Neamț, pe strada Calistrat Hogaș, la nr.1, este construită în anul 1885. A fost donată statului în anul 1967, pentru a deveni muzeu. Mai multe lucruri veți afla vizitând-o. Custodele vă va povesti tot ce vreți să știți. Programul de vizitare este zilnic între orele 9 -17 în perioada octombrie – martie și 10 -18 în perioada aprilie – septembrie. Luni este închis.

Ne îndreptăm acum pașii spre Teatrul Tineretului din Piața Ștefan cel Mare, care a fost construit între anii 1929-1947. Trecem prin parc către clădirea Colegiului Național Petru Rareș, de pe strada Ștefan cel Mare, construită între anii 1890 – 1892, nu fără să amintim că sub clădire se află un alt monument istoric, ruinele beciului domnesc.

Urcăm pe strada Ștefan cel Mare, trecând prin fața primăriei. Peste drum, este clădirea Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni (1935), Muzeului de Artă (1931) și casa în care funcționează Muzeul de etnografie (1931). Aflată la circa 100 de metri de Primărie, casa cu amfore, datează din secolul XIX. Peste drum este o construcţie veche ce a aparținut familiei Cantacuzino care stăpânea moşia Şerbeşti. În 1863, principesa Elena Alexandru Cantacuzino donează clădirea oraşului, organizându-se aici prima instituţie spitalicească din Piatra Neamţ. Actualmente, locația aparține Fundației pentru Îngrijiri Comunitare. Casa Neculai Albu, pe care o aflăm în faţa Parcului zoologic, este ridicată pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Desfăşurată perpendicular pe axul străzii, a aparţinut iniţial lui C.Semaca. Casa Lallu, în prezent Palatul Copiilor, este construită în anul 1914. Casa Elena Cuza, de la nr.55, în care a locuit și a trăit soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza este ridicată în secolul al XIX- lea. Clădirea Colegiului tehnic a fost construită în anul 1927, iar Casa Menzilului Poștei, pomenită la 1817 ca staţie de poştă, este, probabil, “Hanul de la Valea Viei”, unde se schimbau caii iar oamenii se odihneau înainte de a-şi continua călătoria.

Ne întoarcem și coborâm pentru a ajunge pe strada Alexandru cel Bun, la Casa Emanuel Albu (1872 – 1873). Casa a fost închiriată pentru gimnaziul înfiinţat la Piatra-Neamţ (1869 -1874), la 27 noiembrie 1869,  inaugurându-se prima clasă cu 30 de elevi, având ca profesori pe Ion Negre, pentru partea ştiinţifică şi pe Calistrat Hogaş pentru partea literară. Clădirea în care acum funcționează Liceul de artă Victor Brauner, este construită în anul 1862. Casa Ivașcu (1900) de vis-a vis are atributele specifice urbanisticii secolului trecut.

IMG_3119_resize IMG_3122_resize IMG_3124_resize IMG_3128_resize IMG_3132_resize IMG_3134_resize

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.