Home » Mănăstiri, Obiective turistice

Mănăstirea Războieni

26 February 2015 0 Comentarii

IMG_4658_resize           În comuna Războieni, la 26 km de Piatra Neamţ şi la 35 km de Târgu Neamţ (DJ 208 Piatra Neamţ -Tupilaţi- Hanu Ancuţei) se află mănăstirea de maici cu hramul Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, ridicată din anul 1496 din porunca lui Ştefan cel Mare, la 20 de ani după lupta de la Valea Albă. Mănăstirea este construită din piatră cu ziduri groase și este unică în seria de ctitorii ale domnitorului, având rol de mausoleu, adăpostind sub lespezile bisericii osemintele celor 200 de oşteni căzuţi în luptă, după cum spune cronica lui Grigore Ureche. Pe unul din pereţii pridvorului se află o pisanie care prezintă bătălia ce s-a dat în poiana din pădurea de la Valea Albă, la 26 iulie 1476, când oastea lui Ștefan cel Mare a fost învinsă, dar Moldova n-a putut fi cucerită. Ecourile acestei mari bătălii l-au determinat pe Dimitrie Bolintineanu să scrie poezia Muma lui Ştefan cel Mare.

În anul 1734, a fost înființată Mănăstirea Războieni cu obște de călugări, din anul 1803, transformându-se în mănăstire de maici. De-a lungul timpului, biserica a suferit modificări și adăugiri constructive. Turnul-clopotniță a fost ridicat în anul 1862, iar pictura actuală a lăcașului de cult este de dată recentă (secolul al XIX-lea). Din anul 1959, biserica voievodală a devenit biserică parohială. Între anii 1975-1977, biserica a suferit unele lucrări de restaurare, prilej cu care a primit înfățișarea iniţială. Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1990, pentru obşte de maici, aşa cum a funcţionat între anii 1803-1959. În jurul lăcașului de rugă ortodoxă, măicuţele au dezvoltat o intensă activitate de perpetuare a îndeletnicirilor mănăstirești, lucrând în atelierele de croitorie, sculptură, litografiere icoane, țesut covoare și tâmplărie.

Din anul 2004, Biserica Sfinţii Voievozi, Turnul Clopotniţă, chiliile datând din secolul al XIX-lea, precum şi Stăreţia, construită în secolul trecut, sunt pe lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ.

IMG_4659_resize IMG_4660_resize IMG_4661_resize IMG_4664_resize IMG_4667_resize IMG_4669_resize IMG_4671_resize IMG_4672_resize IMG_4688_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.