Home » Muzee

Muzeul bisericesc de la Mănăstirea Agapia

1 April 2015 0 Comentarii

             Câte odoare din aur și argint de inestimabilă valoare au fost furate de asediatorii otomani și de alți prădători din bisericile și mănăstirile noastre de-a lungul câtorva sute de ani nu putem ști, de vreme ce ele au fost topite și prefăcute în argint și aur “hoțoman”. Măicuțele și călugării din acele lăcașuri au lucrat cu acribie altele și mai frumoase, cu mâinile lor harnice și pricepute, iar azi le putem admira în muzeele mănăstirești.

Tezaurul de la mănăstirea Agapia pune în lumină activitățile artistice cultivate  aci de-a lungul veacurilor, cum ar fi: broderia, metaloplastia, arta confecționării odăjdiilor, precum şi arta țesutului covoarelor. Într-o sală a Muzeului, dedicată acestor acrtivități, sunt expuse, spre exemplificare, odăjdii, veșminte, piese brodate și covoare lucrate manual de măicuțe. care întregesc colecția muzeului. Între piesele expuse în sala dedicată lor din Muzeul Mănăstirii Agapia se află, în pri­mul rând, icoane. Sunt icoane pe lemn pictate în tem­pera, unele ferecate în argint, icoane pictate pe sticlă, ferecături pentru Evanghelii, candele, sfeşnice, cruci de masă, dar şi alte odoare bisericeşti, toate aparţinând secolelor XVIII-XIX.

Muzeul Mănăstirii Agapia, cel dintâi muzeu mănăstiresc din Moldova, excelează prin cele 29 de lucrări cu semnătura pictorului Nicolae Grigorescu, expuse într-o sală dedicată pictorului, lucrări realizate între anii 1858-1860, în care acesta a pictat biserica mănăstirii. Există în Muzeu și sala dedicată scriitorilor clasici ai literaturii române care au trecut pe la Agapia, au scris despre Agapia, ori au locuit în cadrul mănăstirii.

Mănăstirea Agapia se mândrește că este singura care deține un muzeu interactiv, Muzeul Vivant  amenajat în anul 2013 într-o casă monahală cu o vechime de cca 350 de ani și renovată ca muzeu vivant și totodată casă de oaspeți, în care măicuțele pot fi văzute cum își duc traiul, cum muncesc în atelierele de olărie, de țesut, de pictură, de brutărie.

Spaţiile expoziţionale în care se află toate aceste minunate capodopere sunt astfel amenajate încât oferă posibilitatea vizitatorului să le contemple în voie, să zăbovească în fața fiecărui exponat pentru a înţelege atmosfera timpului în care au fost create, şi nu în ultimul rând, să poată participa alături de măicuțe și în cadrul Muzeului Vivant la o lecţie de autentică spiri­tualitate creştin-ortodoxă specifică poporului român.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.