Home » Biserici

Biserici catolice în Neamț

28 May 2015 0 Comentarii

IMG_9505_resizeDocumentele istorice atestă existenţa catolicilor pe teritoriul Moldovei  încă din secolul al XIII-lea, când  călugării dominicani creştinează pe cumanii aşezaţi pe aceste meleaguri. În veacurile care au urmat, mulţi catolici au migrat în Moldova din Transilvania, astfel încât în anul 1884 se înfiinţează Episcopia romano-catolică de Iaşi.

În Neamț există o mare comunitate romano-catolică, în special în partea de est a județului: Decanatul de Roman are 18 parohii, iar unele dintre biserici au o vechime de peste un veac. Să le vizităm pe rând pe cele mai vechi dintre ele..
Biserica romano-catolică din Săbăoani, datează din anii 1894-1902, dar prima biserică de aici este menţionată într-un document din anul 1741. Aceasta fusese construită din lemn, dar distrusă în anul 1831, a fost refăcută abia la jumătatea secolului al XIX-lea. La Săbăoani trăiesc şi muncesc peste 9000 de credincioşi romano-catolici, o comunitate mare, pentru care s-au construit, în timpuri mai apropiate încă două biserici.
Prima bisericuţă romano-catolică de la Adjudeni s-a construit din lemn, în anul 1776, deşi primii catolici se stabiliseră aici de prin secolul al XV-lea. Următoarea biserică, tot din lemn, s-a construit în anul 1810, înlocuind-o pe cea anterioară. Prima biserică de zid s-a ridicat în Adjudeni în cursul anului 1875. Această biserică va fi modificată şi mărită între anii 1927-1928, continuând să existe până în anii 1972-1974,  când s-a construit o nouă biserică, peste cea veche, terminată în anul 1986, deoarece și aici există o comunitate mare, cu peste 5000 de credincioși romano-catolici.

La Tămăşeni, comunitatea catolică este atestată de prin secolul al XVI-lea, dar  prima biserică romano-catolică datează din anul 1646. Biserica n-a rezistat vremurilor, aşa că o nouă biserică  a început să se construiască în anul 1862 Aceasta a dăinuit până în anul 1977, după care  a fost  reclădită în întregime, aşa precum arată astăzi.
Comunitatea romano-catolică din satul Buruieneşti este atestată din secolul al XVIII-lea. De această localitate se leagă Tezaurul de monede de pe vremea lui Petru Muşat I, descoperit aici în anul 1985. O biserică din cărămidă a fost construită în anul 1864, dar a ars, fiind refăcută abia în anul 1937.
La Pildeşti, comunitatea romano-catolică s-a format din emigranţii transilvăneni veniţi aici prin secolul al XVIII-lea. Biserica actuală (Adormirea Maicii Domnului), s-a construit între anii 1893 – 1900. Forma pe care o are astăzi se datorează reparaţiilor, renovărilor şi modificărilor ulterioare.
La Roman comunitatea catolică este atestată de prin secolul al XV-lea, iar din anul 1991, municipiul Roman a devenit  principalul centru de formare a călugărilor franciscani. Aici există un Institut Teologic de Grad Universitar și un Liceu Teologic Romano-Catolic (Sf. Francisc de Assisi), iar cei peste 5000 de credincioși se roagă în cele patru biserici construite în perioade recente.

biserica catolica veche - roman 1 biserica catolica veche - roman 2 biserica catolica veche - roman sf fecioara maria, regina - tamaseni 1 sf fecioara maria, regina - tamaseni 2 sf mihai arhanghelul 1 sf mihai arhanghelul 2 sf mihai arhanghelul 3 Regina Sf Rozariu sabaoani 1 (1) Regina Sf Rozariu sabaoani 1 (2) Regina Sf Rozariu sabaoani 1 (3) Regina Sf Rozariu sabaoani 1 (4) biserica catolica noua - roman biserica catolica noua - roman 1 biserica catolica - negritesti (2) biserica catolica - negritesti 1 biserica catolica - negritesti 2 biserica catolica - adjudeni_0 biserica catolica - adjudeni_2 biserica catolica - adjudeni_3 biserica catolica - adjudeni-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu numai în zona Romanului există comunități catolice: pentru cei peste 4000 de credincioși romano-catolici din Piatra Neamț are loc o amplă reconstrucție a Bisericii  Sfântul Iosif Muncitorul – primul centru parohial și decanal, situat în centrul orașului, cel de-al doilea fiind deschis într-unul din cartierele de locuințe.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.