Home » Meșteri populari

Muzeul Etnografic Nicolae Popa din Târpești

28 May 2015 0 Comentarii

IMG_9051_resize             În satul Târpeşti, comuna Petricani, judeţul Neamţ este unul dintre cele mai frumoase şi interesante muzee din Moldova. Nicolae Popa, creatorul muzeului, cunoscut ca meşter popular, artist, colecţionar de excepţie, scriitor, a învăţat de mic copil să facă măşti de Anul Nou, iar mai târziu, să sculpteze în piatră (gresie) şi lemn, să cioplească chipuri de oameni, cu înfăţişări originale. Lucrările sale au participat la expoziţii organizate atât în ţară cât şi în marile oraşe ale lumii din Italia, Polonia, Iugoslavia, Franța, Elveția, Argentina, S.U.A., Mexic, Belgia, Germania, Olanda, Mongolia, China, Suedia, Japonia, Canada, Bulgaria.

De o parte şi de alta a aleii care duce spre muzeu, te întâmpină de bun venit sculpturi naive în lemn şi în piatră, creând un spaţiu de libertate în care te simţi purtat în altă lume. La intrarea în muzeu, fixate pe perete, sunt măşti, fiecare mască reprezentând un personaj. Muzeul este amenajat într-o casă tradițională, care are 6 încăperi şi într-un pavilion special construit. Expoziţia permanentă cuprinde obiecte grupate pe tematici, cum ar fi: arheologie, cu obiecte din inventarul neolitic şi de factură dacică, unele de certă valoare (Gânditorul), precum şi obiecte care ţin de preocupările locului; numismatică, cu monede antice şi piese actuale din România şi din ţări de pe toate continentele; etnografie, cu obiecte utilitare, decorative si piese de port popular specifice zonei; iconografie, cuprinzând o serie de icoane vechi pe lemn; pictură naivă şi sculptură naivă, colecţie alcătuită din lucrări realizate de Neculai Popa.

Vizitând muzeul admirăm cu o curiozitate crescândă costumele populare, recuzita pentru teatrul popular, ţinutele vestimentare ţărăneşti, măştile folosite de urători care ornează pereţii, holul tapetat cu zeci de diplome înrămate. Ne strecurăm printre exponate, ne-nvârtim în jurul lor, să nu le atingem şi nu mai prididim să cuprindem şi să vedem totul, să nu ne scape nimic. Este un muzeu privat aşa că se putem face şi fotografii şi filme pentru amintire…. Nu este program de vizitare, dar când veţi ajunge, pe timp de zi, veţi găsi poarta deschisă şi gazdele primitoare care vă vor face cunoscută povestea fiecărui obiect.

IMG_9031_resize IMG_9032_resize IMG_9033_resize IMG_9034_resize IMG_9035_resize IMG_9036_resize IMG_9038_resize IMG_9039_resize IMG_9040_resize IMG_9050_resize IMG_9054_resize IMG_9065_resize

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.