Home » Evenimente, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” – 2015

29 July 2015 0 Comentarii
Între 31 iulie şi 5 august, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ va organiza cea de a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Ceahlăul”.
Iată o primă serie de CV-uri ale oaspeţilor ediţiei curente:

Ansamblul Folcloric,,MUGURELUL” (Cernavodă – Constanţa)

Înfiinţat în anul 1999, în subordinea Casei de Cultură „I. D. Chirescu” din Cernavodă, Ansamblul folcloric „Mugurelul” are în componenţă dansatori copii şi tineri. Din 2006, instructorul ansamblului este Mariana Mazilu, fostă componentă a corpului de dansatori.
Ansamblul folcloric „Mugurelul” s-a bucurat de-a lungul timpului nu numai de aprecierea publicului, ci şi de cea a specialiştilor. Dovadă sunt diplomele şi trofeele obţinute în urma participărilor la evenimente naţionale de prestigiu: Festivalul Naţional de Folclor „Dobroge, mândră grădină!”, Festivalul „Callatis” de la Mangalia, Festivalul Folcloric „Szejke” (Odorheiu Secuiesc), Festivalul „Rădăcini comune” (Negru Vodă), festivalurile „După datina străbună” şi „Rodul pământului” de la Cumpăna (Constanţa), Festivalul „Dan Moisescu” (Topalu – Constanţa), Festivalul „Lotca de argint” (Ghindăreşti – Constanţa).
Formaţia constănţeană a participat şi la festivaluri în străinătate – Bulgaria, Turcia, Grecia şi Republica Moldova.
Repertoriul artiştilor de la „Mugurelul” din Cernavodă cuprinde suite de dansuri din toate zonele etno folclorice ale ţării, dar şi dansuri ale etniilor conlocuitoare – dansuri ruseşti sau turceşti.
Ansamblul se bucură de o strânsă colaborare cu îndrăgita interpretă a cântecului dobrogean, Aneta Stan, participând, împreună, la diverse emisiuni folclorice de televiziune şi la spectacolul care a omagiat întreaga carieră a artistei.

Ansamblul de cântece și dansuri „ Burnașul” (Teleorman)

Ansamblul de Cântece şi Dansuri “Burnasul” al Consiliului Judeţean Teleorman a fost înfiinţat la 1 septembrie 1990 şi în scurt timp a devenit un important mijloc de valorificare a creaţiei populare în întreaga Românie.
Valoarea acestui ansamblu a fost recompensată cu înalte distincţii la numeroase festivaluri autohtone şi internaţionale, în Egipt, Siria, Iordania, Turcia, Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Spania, Belgia. Din anul 1994, director al Ansamblului a fost prestigiosul interpret Liviu Vasilică. Printr-o muncă asiduă, el a reuşit să imprime acestuia o notă de acurateţe şi autenticitate rar întâlnite la alte ansambluri din ţară.
Orchestra este constituită din muzicanţi de înaltă valoare, care au cunoscut consacrarea datorită virtuozităţii şi stilului lor autentic de interpretare. Specifică este alternanţa orchestrală, între taraful tradiţional (ţambal, vioară, cobză, fluier, nai) şi formaţia completă, ce adaugă acestuia clarinetul, acordeonul şi trompeta.
Grupul vocal bărbătesc “Burnasul” demonstrează, de peste cincisprezece ani, că orice apariţie scenică înseamnă o adevărată lecţie de folclor autentic.
Formaţia de dansuri populare prezintă suite ce cuprind piese coregrafice din toate zonele ţării, de o mare valoare artistică şi documentară. De-a lungul timpului, formaţia a fost pregătită de coregrafi de seamă ai folclorului românesc: Tita Sever, Viorel Vatamaniuc, Emilian Dumitru sau Marin Barbu.

Ansamblul Academic de Folclor al Studenților din Maribor

Ansamblul Academic de Folclor al Studenţilor din Maribor, cel de-al doilea oraş ca mărime din Slovenia după Ljubljana, are aproape o sută de membri, tineri dansatori, solişti şi instrumentişti. Gruparea artistică reprezintă una dintre cele mai mari şi valoroase formaţii folclorice din Slovenia. Ansamblul a fost înfiinţat în 1964, ca rezultat al preocupărilor culturale ale studenţilor din Maribor. Astăzi, susţine spectacole de dans şi muzică, atât în ţară, cât şi în străinătate, purtând bogata moştenire culturală a Sloveniei în jurul lumii, în Europa, cele două Americi, Asia şi Australia.
Spectacolele Ansamblului din Maribor, care înseamnă o combinaţie de programe artistice valoroase, ce cuprind treizeci de dansuri diferite din toate regiunile slovene, au fost aplaudate şi apreciate nu numai de publicul european, ci şi de cel din Israel, S.U.A., Canada, Macau, Australia, Mexic, Venezuela, Peru, Rusia, Japonia şi Insulele Cook.
Ansamblul Academic de Folclor al Studenţilor din Maribor a primit numeroase premii pentru prestaţiile de înaltă ţinută. Printre acestea, se numără Placheta de Aura Asociaţiei Organizatorice Culturale din Maribor şi Placheta de Aur „Marlot” pentru Artă Populară.
Grupul este implicat în organizarea unuia dintre cele mai bune festivaluri internaţionale C.I.O.F.F. (Consiliul Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice) ale Europei, „Folkart” din Maribor.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.