Home » Muzee, Obiective turistice

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamţ

28 September 2015 0 Comentarii

IMG_5444

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni constituie un unicat la nivel naţional, prin tematica abordată, fiind în acelaşi timp un muzeu de istorie, dar şi de artă, ce adăposteşte în prezent cea mai importantă colecţie eneolitică din sud-estul Europei. Aceasta este dedicată exclusiv artei cucuteniene, cu cele două componente de bază ale sale – arta decorativă şi arta figurativă – aici fiind expuse în prezent cele mai spectaculoase artefacte, ce constituie veritabile obiecte de prestigiu, aparţinând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni.

Sunt valorificate expoziţional deopotrivă obiecte tridimensionale şi materiale fotodocumentare, aparţinând tuturor fazelor şi etapelor de evoluţie ale acestei civilizaţii, de pe întreg arealul.

Dintre cele două mari domenii în care se înscriu principalele manifestări artistice ale creatorilor culturii Cucuteni – ceramica şi plastica – fără îndoială că ceramica pictată cucuteniană poate fi considerată fără rezerve cea mai de seamă realizare. Decorată în primul rând cu motive geometrice spiralo-meandrice, a căror semnificaţie iniţială nu mai poate fi astăzi descifrată, ceramica pictată cucuteniană rezistă cu succes celor mai exigente examinări şi oricărei comparaţii nu numai cu orice altă ceramică a vremurilor străvechi din Europa, dar şi cu diferitele realizări din acelaşi domeniu ale artei populare a tuturor timpurilor, fiind neîndoielnic una dintre cele mai strălucite manifestări artistice ale epocii eneolitice.

Atunci când abordează domeniul figurativ cucutenienii nu mai sunt pe măsura faimei lor. Rarele excepţii mai ales când abordează teme animaliere, le salvează oarecum reputaţia. Obsesia geometrică îşi spune şi aici cuvântul, corpul uman este stilizat pentru a intra cât mai mult într-o formă geometrică prescrisă de canonul religios şi artistic. Tema principală este Marea Mamă prezentată în postura de matroană sau de fecioară. De obicei personajele feminine, care formează marea majoritate a reprezentărilor, sunt modelate în picioare, cu bustul înclinat în faţă, cu braţele reduse la mici proeminenţe conice şi cu capul sumar schiţat. Şoldurile sunt ample, exagerate, sugerând fecunditatea şi fertilitatea personajului.

Programul muzeului este între orele 9,00 – 17,00 (octombrie – martie). Luni este închis.

Taxa de vizitare pentru elevi, studenți și militari este de 2 lei, pentru adulți, individual sau în grupuri este de 4 lei. Taxa de fotografiere sau filmare este de 10 lei.

Info tel. Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni: 0233226471

IMG_5454 IMG_5456

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.