Home » Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri

Sărbătoarea Sfântului Dumitru în Neamţ

26 October 2015 0 Comentarii

În tradSărbătoarea Sfântului Dumitru în Neamţiţia populară nemţeană, sărbătoarea de Sfântul Dumitru – 26 octombrie marchează un moment important din an, fiind ataşată, în afara sensului religios, legăturii dintre oameni şi natură. Acest moment calendaristic pune un semn de la care o nouă transformare a naturii este perfect vizibilă. Odată cu Schimbarea la faţă, 6 august- o altă mare sărbătoare creştină,  codrul îşi începe spectacolul de culoare, trecând de la verdele intens, treptat, prin toată paleta de culori calde, ajungând ca la Sân’ Dumitru să se fi scuturat şi pregătit să-ndure iarna ce negreşit va veni. Iarba şi florile s-au topit iar zilele tot mai scurte străfulgeră tot mai rar, lumina dulce de toamnă.

Urmând orânduiala păstrată din vechi timpuri, la Sfântul Dumitru se desfac stânile, fiind perioada în care ciobanii coboară oile din munte, le-mpart stăpânilor şi se fac socotelile. Recolta a fost strânsă, animalele au fost adăpostite, focul trage cu putere în sobă iar mustul s-a asprit. Ca un popor recunoscător pentru darurile divine se cuvine să împărtășim cu alţii din prinosul nostru şi mai ales în amintirea şi cinstirea celor căzuţi în luptă pentru dreapta credinţă.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.