Home » Gastronomie delicioasă din Neamţ, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri

Turta cu julfă – deliciu în bucătăria nemţeană

18 December 2015 0 Comentarii

IMG_3879_resizeVin sărbătorile. Ai făcut bradul? Moşul abia aşteaptă să îţi dăruiască multe şi mărunte, cum te-a obişnuit an după an. Şi tare s-ar bucura dacă l-ai aştepta cu o specialitate tradiţională, să guste şi el din bunătăţile româneşti şi să povestească la Polul Nord ce gustoase sunt bucatele de aici. Moşul ţine la tradiţii, cum ţinem şi noi de altfel, şi ne îndeamnă ca de sărbători să alegem ca desert preparat în casă delicioasa turtă cu julfă, un preparat tradiţional românesc care pur şi simplu îţi desfată simţurile.

Turta cu julfă, cum se cheamă la noi în Moldova şi mai ales în judeţul Neamţ, este denumită în alte zone ale ţării şi Pelincile Domnului, Turte de Craciun, Turte de Ajun sau Scutecele Domnului. Această turtă este o prajitură tradiţională de Crăciun, şi se face din aluat nedospit, reţeta conţinând doar ingrediente de post. Cu câteva zile înainte de Ajun, se coc foile din aluatul făcut doar cu apă, sare şi făină. Pentru o turtă se folosesc până la 25 de foi de aluat însiropate cu apă îndulcită cu miere sau cu zahăr. Tradiţional, în ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă. Cine nu are cânepă, fiindcă nu prea se mai cultivă, foloseşte nucă.

Această turtă de obicei se pregăteşte pentru preotul ce vesteşte naşterea Domnului, se împarte şi cu alţi oameni şi se consumă cu o zi înainte de Crăciun. În comparaţie cu alte prăjituri mai fine, turta cu julfă este un dulce simplu dar foarte gustos care poartă semnificaţia întâmpinării cu bucurie a Pruncului Iisus.

Şi cum fiecare îşi doreşte un Crăciun cât mai fericit, să ştii ca sigur îi vei bucura pe ai tăi întâmpinându-i cu această minunăţie culinară. Sărbători cu bucurii şi cu dragoste în suflete!

IMG_3812_resize IMG_3819_resize IMG_3820_resize IMG_3826_resize IMG_3827_resize IMG_3832_resize IMG_3840_resize IMG_3842_resize IMG_3846_resize IMG_3854_resize IMG_3862_resize IMG_3863_resize IMG_3864_resize IMG_3865_resize IMG_3866_resize IMG_3867_resize IMG_3873_resize IMG_3878_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.