Home » Alte evenimente, Evenimente

Proiect de includere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Complexului Cultural Precucuteni-Ariușd-Cucuteni-Trypillia

20 February 2017 0 Comentarii

 

Zilele acestea (16-17 februarie a.c.) conducerea Complexului Muzeal Județean Neamț, prin dr. Iulian Ghercă, participă la Muzeul Bucovinei Suceava la o serie de discuții ample cu privire la implementarea unui proiect prin care se intenționează introducerea în lista UNESCO a civilizației Precucuteni-Ariușd-Cucuteni-Tripolie. Muzeul Bucovinei și-a asumat rolul de gazdă pentru întâlnirile de lucru pe această temă a specialiștilor din România și Ucraina.

Complexul Cultural Precucuteni-Ariușd-Cucuteni-Trypillia a ocupat, treptat, un spațiu impresionant, din sud-estul Transilvaniei, Moldova, teritoriul Republicii Moldova, iar în nord, în Ucraina, până aproape de Kiev, atingând în perioada de maximă expansiune o suprafață de mai mult de 350.000 km2. Constituind una dintre cele mai interesante și spectaculoase manifestări ale eneoliticului sud-est european, această civilizație care s-a desfășurat pe durata a cca. 1550 de ani (cca. 5.050-3.500 î. Chr.) a fost cercetată încă de la sfârșitul secolului al XIX lea (1869, în așezarea de la Ariușd, 1884 în așezarea de la Cucuteni în România, 1878 pentru așezarea de la Gorodnica, 1893 Șipeniț și Trypillia  în Ucraina, precum și 1906 la Petreni în Republica Moldova.

Dezvoltat pe baza unor civilizații de origine sudică (Boian – faza Giulești, VincaTurdaș, Gumelnița) care au intrat în contact cu triburile locale ale culturii ceramicii liniare și probabil, Criș, acest complex cultural este atestat în prezent printr-un număr de peste 4.000 de așezări, între care se remarcă așezările permanente și așezările satelit.

La întâlnirile de la Muzeul Bucovinei din Suceava sunt prezenți specialiști din România, (Muzeul Bucovinei Suceava, Muzeul Județean Botoșani, Complexul Muzeal Moldova Iași, Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Universitatea ”Ștefan cel Mare Suceava, iar din Ucraina specialiști din cadrul ICOMOS Ucraina, de la Institutul de Ocrotire a Patrimoniului Ucraina, din partea Fondului caritative TARUTA Kiev, a Secției Ocrotirea și Protejarea Patrimoniului Cultural din cadrul Primăriei Cernăuți, Serviciului Arheologie al Regiunii Cernăuți, Muzeului de Artă Cernăuți, și  Consiliul de Ocrotire și protejare a Patrimoniului Cultural, Cernăuți.

Deoarece pentru îndeplinirea acestui demers trebuie îndeplinite mai multe etape, întrunirea de față are drept unic scop întocmirea unei scrisori de intenție către Institutul National al Patrimoniului, care va ajunge apoi la UNESCO, acolo unde vor începe procedurile specifice. Inițiatorii demersului consideră că în lista Patrimoniului Mondial ar trebui să se regăsească creațiile materiale (ceramica, plastica, podoabele, inventarul din piatră, os sau metal, fiecare cu tehnicile proprii de realizare, introducerea unor situri ne fiind relevantă pentru momentul actual (număr scăzut al investigațiilor arheologice raportat la numărul deosebit de mare al siturilor deja cunoscute) întrucât aceasta ar presupune epuizarea siturilor din punct de vedere arheologic și cercetarea lor exhaustivă.

Includerea pe lista UNESCO ar avea ca efecte protejarea patrimoniului specific acestui complex cultural și protejarea siturilor unde au loc cercetări. Includerea reprezintă totodată o mai bună vizibilitate pentru administratorii vestigiilor provenind din arealul acestui complex cultural, ceea ce ar conduce și la creșterea potențialului turistic al zonei.

Dr. Dorin Nicola

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.