Home » Alte evenimente, Evenimente

COMPLEXUL MUZEAL JUDEȚEAN NEAMȚ – expoziția temporară ,,Monede și decorații – valori de patrimoniu”

21 April 2017 0 Comentarii

 

Expoziție și donație spectaculoasă la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

 

 

 

Începând cu data de 17 aprilie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț poate fi vizitată expoziția temporară ,,Monede și decorații – valori de patrimoniu”. Expoziția reunește câteva sute de piese din colecțiile instituției amintite și își propune prezentarea către public a unor emisiuni monetare deosebite, precum și a unui set de decorații, ordine militare și medalii. Pot fi văzute două tezaure monetare romane, constituite din dinari de argint, descoperite la Târpești și Ghindăoani, dar și monede provenite din descoperiri izolate. Pentru perioada evului mediu au fost incluse în expoziție tezaurul monetar descoperit la Cetatea Neamț, alcătuit din aproximativ 160 de monede de argint din secolul XVII, la care se mai adaugă un număr de 60 de falsuri monetare, descoperite în interiorul cetății și datate tot în secolul XVII. Falsurile monetare, împreună cu numeroase resturi de ștanțare, confirmă existența unui unui atelier clandestin în interiorul fortificației medievale. Tot în cadrul expoziției pot fi admirate numeroase monede de tip Sadagura, adică acele emisiuni de la sfârșitul secolului XVIII, comune ambelor Principate Române, Moldova și Muntenia, și care au fost puse în circulație, în timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774, de către armata de ocupație rusă din Moldova și Țara Românească. De asemenea, au fost valorificate expozițional numeroase exemplare monetare din a doua jumătate a sec. XIX, datorate lui Carol I. Pentru a întregi tabloul circulației numismatice, am inclus în expoziție și bancnote, atât românești, cât și străine, de la sfârșitul secolului XIX și primele decenii ale secolului XX. Dintre exemplarele străine pot fi văzute o serie de bancnote rusești, din perioada țaristă, de dimensiuni foarte mari.

Segmentul medalistic este ilustrat prin variate tipuri de însemne militare, ordine și distincții, din a doua jumătate a sec. XIX și prima jumătate a secolului XX. Se remarcă o serie de medalii emise pentru Războilul de independență, dar cele mai multe sunt specifice primului război mondial. Alături de acestea, pot fi văzute în expoziție și distincții civile, sau medalii și plachete emise cu prilejul unor evenimente istorice sau dedicate unor personalități.

Expoziția va putea fi vizitată până la începutul lunii iunie și sperăm că va trezi interes, mai ales că sunt reunite în același cadru aspect legate de numismatică, dar și de medalistică.

Pentru a rămâne în același cadru, mai amintim că recent, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a primit o donație de peste 2000 de piese, reprezentând în majoritate monede, bancnote și medalii. Cea mai veche piesă numismatică este o monedă romană din sec. III p. Chr., iar majoritatea exemplarelor se încadrează în sec. XVIII-XX.  În următoarea perioadă se va lucra la prelucrarea primară a acestei donații, pentru ca apoi să fie inventariate piesele reprezentative cu scopul îmbogățirii patrimoniului instituției.

Cercetător dr. Vasile Diaconu

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.