Home » Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri

Sculptura în piatră

5 July 2017 0 Comentarii

 

Piatra este o resursă naturală, aflată din abundenţă pe teritoriul judeţului Neamţ, mai ales în zonele de munte şi de deal şi, de-a lungul timpului, a avut multiple întrebuinţări: la construirea cetăţilor şi curţilor domneşti, la clădirea bisericilor monumentale şi a temeliilor bisericilor de lemn, a hanurilor şi a altor edificii. Din lespezi mari de gresie bine cimentată se lucrau pietrele de moară, pietrele de tocilă, ghizdurile de fântână, lucrările funerare (cruci, lespezi).Câţiva pietrari din satul Leghin, comuna Pipirig, mai lucrează şi în prezent cruci şi alte piese funerare, sculptate cu simboluri creştine, folosind gresia dură extrasă din cariera din apropiere, de pe Muntele Domesnic.

Timpul a demonstrat că piatra poate învinge timpul, pentru a dăinui peste veacuri şi milenii. Aşa va dăinui şi sculptura în piatră a lui Neculai Popa din Târpeşti, care a cioplit în gresie dură, zeci de chipuri din basmele populare, creând o adevărată artă contemporană a pietrei. Create în stil naiv, aceste statuete, expuse în curte şi în sălile muzeului de la domiciliu, animă atmosfera, făcând-o mai veselă şi mai atractivă.

Când mergi la Muzeul Neculai Popa din Târpeşti, întâi faci cunoştinţă cu strămoşii familiei, sculptaţi în poarta mare, din stejar masiv. Ea te impresionează prin mesajul transmis, dar şi prin monumentalitatea şi expresivitatea chipurilor. Această creaţie originală te pregăteşte pentru surprizele ce le vei întâlni în interiorul gospodăriei – o lume a tradiţiilor şi a creaţiilor personale.

De la început, pe o coastă înverzită, se deschide o curte largă, cu mulţi pomi, printre care sunt plantaţi multe personaje de basm, sculptate în lemn sau piatră, care însufleţesc toată atmosfera. Întreaga curte este realizată ca un muzeu în aer liber, unde te încântă armonia dintre natură şi arta naivă expusă, între casa bătrânească şi clădirea mai nouă a muzeului, construită în stilul popular al locului.

Casa – muzeu este o mărturie a faptului că Neculai Popa şi soţia sa, Elena Popa au fost buni colecţionari şi păstrători de valori, neîntrecuţi creatori de măşti, maeştri în sculptura lemnului şi a pietrei, virtuoşi culegători şi interpreţi de folclor, şi toate astea le-au făcut din pasiunea pentru tradiţiile neamului şi respectul pentru înaintaşi. Şi toate le-au pus la vedere ca orice trecător să se bucure de ele.

Galerie foto :

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.