Home » Alte evenimente, Evenimente

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț – FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL” – Prezentare participanți I

1 August 2017 0 Comentarii

 

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”

 

EDIŢIA A XX-A

 

În perioada 4 – 9 august, întreg ţinutul Neamţ va fi cuprins de farmecul folclorului şi al costumelor populare din lumea întreagă. Dansatori şi muzicieni din Algeria, Israel, Muntenegru, grupuri folclorice din Cluj, Brăila, Bistriţa Năsăud, la care se alătură, în calitate de gazde, membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, vor parcurge, pe un traseu itinerant, judeţul pentru a bucura sufletele nemţenilor, dar şi ale turiştilor aflaţi aici în vacanţă, prin etalarea celor mai frumoase cântece, dansuri şi costume ale zonei din care provin. Totul se va petrece în cadrul ediţiei a XX-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Localităţile care vor găzdui spectacole în cadrul festivalului sunt Târgu Neamţ, Durău (comuna Ceahlău), Bicaz şi Piatra-Neamţ, în municipiul reşedinţă de judeţ urmând să aibă loc spectacolele festive de deschidere şi de închidere a ediţiei curente.

În cadrul evenimentului de final, sub secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan va evolua şi apreciatul Ansamblu Etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, sprijinit de finanţarea Consiliului Judeţean Neamţ, este organizatorul acestui eveniment devenit de mulţi ani tradiţional pentru zona noastră.

În altă ordine de idei, vă anunţăm că vineri, 4 august, în ziua debutului ediţiei a XX-a, la ora 17:00, la sala “Ion Creangă” a Consiliului judeţean Neamţ, va avea loc prezentarea oficială a delegaţiilor.

 

Prezentare a formaţiilor participante I

 

***

Ansamblul Asociației Culturale ”EL ASSA EL DHAHABIA

Asociația culturală ”El Assa El Dhahabia” a fost înființată în 2007, cu scopul promovării muzicii și dansului tradițional care aparțin patrimoniului cultural algerian. Dintre obiectivele asociației pot fi amintite: prezentarea originalității și strălucirii bunurilor culturale ale Algeriei, în toate dimensiunile sale; sprijinirea patrimoniului cultural imaterial, în formele de expresie ale dansului și muzicii; slujirea cauzei păcii și nonviolenței; încurajarea respectului și prieteniei între popoarele lumii și nu în ultimul rând susținerea speranței și păcii. Președinte al Associației este Bennadja Omar.

Iată cîteva dintre dansurile prezentate de ansamblul Asociației culturale ”El Assa El Dhahabia”.

”Aalaoui” este un dans tradițional, care provine din Algeria de vest. Dansul este executat de bărbați pentru a sărbători victoria dar și pentru a arăta atașamentul lor față de pământul strămoșesc și capacitatea lor de a rezista.

”Touarag” își are originea în adâncul desertului algerian, al Saharei. Dansul simbolizează lupta pentru supremație dintre două triburi pentru a controla sursele de apă și viață care sunt atât de prețioase în aceste zone deșertice și aride.

“Kabyle” este un dans care se bazează în primul rând pe prezentarea activităților sociale zilnice ale triburilor berbere; de asemenea, acest dans reflectă ceremoniile de nuntă,  împăcarea dintre părți, în funcție de mediul fiecărui trib.

”N’Haria”, dansul Nehari provine din zona “Ouled Nehar”, Wilaya de Tlemcen a Algeriei de Vest. Acest dans prezintă activități din agricultură, suferința oamenilor cauzată de secetă, lunga așteptare a venirii ploii, precum și modul în care roadele recoltelor sunt împărțite.

***

Ansamblul „CUNUNA SOMEȘANĂ”, comuna Maieru (județul Bistrița-Năsăud)

Înființat în anul 1970, Ansamblul „Cununa Someşană” valorifică un repertoriu autentic al Văii Someşului Mare, îmbinat cu costumele populare autentice ale aceleiaşi zone. Are în repertoriu dansuri din întreaga Transilvanie, din Banat, Maramureş şi Bucovina.

Ansamblul a câștigat numeroase distincții la festivaluri naționale şi internaționale, inclusiv la festivaluri desfășurate în străinătate. Cele mai recente premii sunt Trofeul „Silver Ciupaga”  (Toporaşul de argint) şi Medalia de Argint, la Festivalul-Concurs Internaţional de Folclor din Zakopane, ediţia 47, 2015 (Polonia), precum și Medalia de Aur la Festivalul Mondial de Folclor „Les Cultures du Monde” – Gannat, Franţa, 2016.

Atât în cadrul celor două festivaluri, cât și în celelalte locaţii în care a fost invitat, ansamblul „Cununa Someșană” s-a remarcat prin valoarea programului susținut, talentul şi măiestria tinerilor artişti populari măiereni. Aceștia au prezentat o deosebită interpretare scenică a obiceiului tradiţional al nunții someşene, care a oferit imaginea neasemuitei frumuseţi a costumelor populare şi a folclorului de pe Valea Someşului.

Coregrafia ansamblului este semnată de Aurel Adrian Salvan, iar conducerea muzicală de Ionel Oarcăs. Pentru Festivalul de la Piatra-Neamț, formația a pregătit un moment coregrafic din Bistrița-Năsăud  – Obicei de nuntă de pe Valea Someșului Mare, un moment susținut de soliștii vocali Silviu Avram și Ionela Varvari și o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei.

***

Ansamblul de dansuri “LOD OF DANCE”, Israel Ansamblul de dansuri “Lod of Dance” este reprezentatv pentru studioul „Moran Mary Dance”, fondat acum unsprezece ani în cel mai mare cartier al orașului Lod, Ganne Aviv. Astăzi, ansamblul este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune grupuri folclorice din Israel. Reprezintă Israelul la festivaluri internaționale precum și la organizarea unor stagii de dans.Genurile artistice prezentate de membrii ansamblului sunt dans modern, folclor, jazz și hip-hop. Fiecare dintre acestea necesită abilități fizice ridicate, o varietate de abilități personale ajungându-se la un tot unitar scenic.Combinația dintre acestea, sub îndrumarea artistică a coregrafului Moran Mary, conduce la o companie de dans care atinge virtuozitatea și la o prestație artistică incitantă și inspirată. Membrii ansamblului sunt implicați în cea mai mare parte într-o multitudine de activități care implică dansul și actul creației. Aceasta include cooperarea cu Ambasada S.U.A. și găzduirea grupurilor de dans care sosesc în Israel, studiind piese și dansuri, în fapt, un proiect de cursuri de vară, în care, aflându-se într-o zonă mixtă, dansatorii sunt implicați în activități de dans evreiesc și arăbesc.

Viziunea ansamblului este de a dezvolta relațiile externe ale orașului Lod în domeniul dansului, cu lumea în general și în special cu România.

***

Afiș eveniment:

 

 

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.