Home » Alte evenimente, Evenimente

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț – FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL” – Prezentare participanți II

2 August 2017 0 Comentarii

 

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL”

 

EDIŢIA A XX-A

 

În perioada 4 – 9 august, întreg ţinutul Neamţ va fi cuprins de farmecul folclorului şi al costumelor populare din lumea întreagă. Dansatori şi muzicieni din Algeria, Israel, Muntenegru, grupuri folclorice din Cluj, Brăila, Bistriţa Năsăud, la care se alătură, în calitate de gazde, membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, vor parcurge, pe un traseu itinerant, judeţul pentru a bucura sufletele nemţenilor, dar şi ale turiştilor aflaţi aici în vacanţă, prin etalarea celor mai frumoase cântece, dansuri şi costume ale zonei din care provin. Totul se va petrece în cadrul ediţiei a XX-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Localităţile care vor găzdui spectacole în cadrul festivalului sunt Târgu Neamţ, Durău (comuna Ceahlău), Bicaz şi Piatra-Neamţ, în municipiul reşedinţă de judeţ urmând să aibă loc spectacolele festive de deschidere şi de închidere a ediţiei curente.

În cadrul evenimentului de final, sub secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan va evolua şi apreciatul Ansamblu Etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, sprijinit de finanţarea Consiliului Judeţean Neamţ, este organizatorul acestui eveniment devenit de mulţi ani tradiţional pentru zona noastră.

În altă ordine de idei, vă anunţăm că vineri, 4 august, în ziua debutului ediţiei a XX-a, la ora 17:00, la sala “Ion Creangă” a Consiliului judeţean Neamţ, va avea loc prezentarea oficială a delegaţiilor.

 

Prezentare a formaţiilor participante II

 

***

Ansamblul de cîntece şi dansuri “ŞTEFAN LĂUTARUL”, comuna Unirea, (judeţul Brăila)

Ansamblul „Ştefan Lăutarul” din comuna Unirea, judeţul Brăila, situată în Câmpia Bărăganului de Nord, s-a înfiinţat în martie 2014. Este un ansamblu tânăr, motivat de dorinţa de a păstra, continua şi promova tradiţiile şi obiceiurile din zona etnofolclorică de câmpie a Bărăganului Brăilei.

Anasamblul a adunat tot ceea ce a crezut că merită promovat şi dus mai departe pentru ca generaţiile viitoare să se bucure de tradiţiile şi obiceiurile stămoşilor, tradiţii ce păreau uitate în negura vremurilor. Numele ansamblului, „Ştefan Lăutarul”, nu a fost ales întâmplător; el este numele unui vestit lăutar care, cu vioara lui, îi strângea pe toţi la hora satului.

Ansamblul este coordonat de Lenuţa Puia, coregraf, sub îndrumarea metodică a prof. Vasile Valentin Lipan de la WALTINET FOLKLORE ACADEMY.

De la înfiinţare şi până în prezent, ansamblul a participat la numeroase evenimente: emisiunile „Seară bună, dragi români!” (EtnoTV, decembrie 2014), „La hanu′ lu′ Nea Mărin” (Inedit TV,  martie 2015), Festivalul Internaţional al Păstoritului, Sarighiol de Deal, Tulcea, Festivalul concurs „Floare de salcâm”, Însurăţei, judeţul Brăila, Zilele oraşului Târgu Bujor, judeţul  Galaţi (toate, în mai 2015), Festivalul naţional „Cântă de răsună lunca”, Tecuci, judeţul Galaţi (august 2015), „Festivalul Brânzei de Gulianca”, judeţul Brăila (mai 2016), Ziua comunei Unirea, judeţul Brăila (septembrie 2016), Ziua Naţională a României, Esplanada Dunării, Brăila (decembrie 2016), Ziua Comunei Bordei Verde, judeţul Brăila (martie 2017).

***

Ansamblul Maghiar de Dansuri Populare, comuna Tureni (județul Cluj)

Ansamblul maghiar de dansuri populare a fost înființat în anul 2010 de către Kolozsvari Ilona, viceprimarul comunei Tureni, județul Cluj. Tinerii au fost coordonați de către Csete Marton timp de șase ani, iar momentan ei sunt conduși de către Miklos Sandor. Pe parcursul anilor, tinerii au învățat mai multe dansuri din zona Transilvaniei: dansuri din câmpie, dansuri din Calata și dansuri din Târnăveni.

În acești șapte ani, membrii ansamblului au participat la foarte multe spectacole, festivaluri și evenimente organizate în cadrul zilelor satelor. Între acestea se numără:  Zilele din Cojocna, Zilele din Câmpia, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Festivalul “Double Rise”, Zilele din Aiton.

Acest ansamblu are ca scop să arate importanța și frumusețea dansului popular.

***

Societatea cultural-artistică „Volodja” din Muntenegru a fost creată în 1945. De atunci şi până astăzi, funcţionează ca un ansamblu multietnic de dansuri şi cântece populare.

Ansamblul cuprinde două sute cincizeci de membri de toate vârstele – copii, tineri, adulţi. Repertoriul este compus din peste patruzeci de coregrafii specifice tradiţiei etnologice şi istorice a Muntenegrului. Dansatorii ansamblului interpretează aceste jocuri îmbrăcaţi în costume tradiţionale realizate manual.

Grupul folcloric muntenegrean a participat la festivaluri C.I.O.F.F. organizate în Slovacia, Polonia, Germania, Turcia, Croaţia, Rusia.

***

Afiș eveniment:

 

 

 

 

 

Trofeu festival:

 

Trofeul Festivalului a fost realizat de către artistul plastic Mircea Răsvan Ciacâru.

 

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.