Home » Alte evenimente, Evenimente

Biblioteca “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț – Medalion omagial Elena Niță Ibrian

7 December 2017 0 Comentarii

 

Comunicat de presă

Medalion omagial Elena Niță Ibrian, la Biblioteca Județeană

 

  

 

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț invită publicul nemțean la un nou moment de evocare a memoriei Elenei Niță Ibrian, vineri, 8 decembrie 2017, ora 16:30, în Sala Cupola.

Intitulat sugestiv „Tradiție și identitate“, evenimentul se va derula în atmosferă de șezătoare, într-un decor tradițional cu măști, împletituri din sfoară și cusături populare cu specific moldovenesc, creat de meșterii populari Maria Tamaș, Gabriela Mihaela Pruteanu, Elena Ciocârlan și Vasile Ciocârlan, precum și de participanții la Atelierul de meșteșuguri „Elena Niță Ibrian“ din cadrul Bibliotecii Județene.

Momentul de evocare va fi armonizat cu bijuterii muzicale folclorice și clasice, oferite de interpreții Sorana Mihaela Dascălu, Viorica Luca și Octavian Bordeianu.

Moderatorii manifestării vor fi Maria Tamaș și Gabriela Mihaela Pruteanu, meșteri populari, alături de bibliotecar Cristina Roman-Popovici.

„Vom meșteșugi amintiri în vorbe, cântec și cu acul pe pânză, în dorul tradițiilor străvechi românești“, a precizat Gabriela Mihaela Pruteanu. Maria Tamaș a explicat, în vers, motivul pentru care păstrăm amintirea vie a muncii neobosite a doamnei Elena Niță Ibrian: „Străbunii ne-au lăsat frumosul,/ Zestre cu jertfă de lacrimi și sudoare,/ Clădită-n veacuri cu drag și răbdare,/ Iar noi ne aducem prinosul“.

Elena Niță Ibrian este o personalitate locală remarcabilă, care ne-a lăsat moștenire o operă importantă, concretizată în peste 40 de cărți cu informații prețioase despre păstrarea tradițiilor strămoșești și despre tratarea bolilor prin metode naturale.

„Elena Niță Ibrian s-a născut pe 12 noiembrie 1921. După moartea mamei sale, fiind cel mai mare copil, și-a crescut singură cei 8 frați. De la mama și de la bunica sa învățase meșteșugul tapiseriei și taina plantelor, vopsea singură lâna folosită, încerca mereu să creeze noi nuanțe. Din păcate, folosea la vopsit chimicale foarte puternice pentru fixarea culorilor iar din această cauză s-a îmbolnăvit de cancer, la nici 25 de ani! A fost operată și tratată în spital cu toate metodele cunoscute în acele timpuri, boala însă s-a agravat și de aceea medicii au trimis-o să moară acasă. Nu se mai putea da jos din pat, nu mai putea mânca, nu mai putea bea, soțul său era pregătit pentru înmormântare, cumpărase deja și sicriul… Dar în aceste momente dramatice, aude de la o cunoștință a soțului venită din Canada, despre o cură de sucuri de crudități care dă rezultate bune în tratarea cancerului. A început să consume sucurile cu lingurița, iar după 5 săptămâni și-a revenit în mod neașteptat… Și a mai trăit peste 60 de ani cu regimul de hrană vie… A trecut la cele veșnice în data de 9 septembrie 2009“ (Mihaela Walter).

 

Mihaela Mereuță
Director-manager

Galerie foto:

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.