Home » Circuite turistice, Sate nemțene

Sate de munte, peisaje de vis: Bârnadu – Trei Fântâni – Izvorul Alb

13 March 2018 0 Comentarii

Sate de munte, peisaje de vis: Bârnadu – Trei Fântâni – Izvorul Alb

 

Peisajul care găzduieşte satul Bârnadu este  de o frumuseţe rară. Un sat pitit sub vârfurile Ciurgăului, pe culmea ce separă bazinele Şugăului şi Bardosului, cu gospodării răsfirate și aerisite și cu ulițe strâmte. Bârnadu, așezat chiar deasupra Cheilor înalte și abrupte ale Bicazului este o destinație pitorească, o oază de relaxare de unde se deschid priveliști către Cheile Șugăului, Vârful Criminișul și Vârful Hășmașul Mare. Cel mai cunoscut drum spre sat este cel forestier care pleacă din Cheile Bicazului şi urcă până în vârf de munte, în poienile în care se află aşezate casele. Turiștii care se aventurează prin aceste locuri nu au parte doar de priveliști de o frumusețe care le taie răsuflarea, ci au ocazia să descopere oameni deosebiți, harnici și drepți, adevărați aristrocrați ai munților.

 

Satul Trei Fântâni, situat la poalele munţilor Hăşmaş, la o altitudine de 900 de metri, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România.  Satul aparține de comuna Dămuc, iar denumirea de „Trei Fântâni” provine de la cele trei izvoare din zonă. Casele sătenilor păstrează arhitectură tradiţională de munte. Așezat la granița dintre cele două județe Neamț și Harghita, satul Trei Fântâni găzduiește circa 100 de familii, în mare parte de etnie maghiară.

Indiferent în ce anotimp poposești în aceste locuri, zona, situată chiar între munţi, este cu adevărat spectaculoasă. Oamenii locului sunt de un farmec aparte, iar poveștile lor te transpun într-o cu totul altă lume, unde ai în sfârșit ocazia să evadezi din cotidian, să simți acel ritm al vieții pe care numai viața la țară ți-l oferă, iar traiul este simplu și sănătos . Oamenii locului spun că până în anul 2000, curentul electric nici nu ajunsese în satul pitoresc, de la poalele muntelui.

 

Aflat la o distanță de 20 de km de orașul Bicaz, Satul Izvorul Alb este un adevărat colț de rai. Pe o suprafață de 15 km, satul se întinde de-a lungul văii pârâului Izvorul Alb, cel ce izvorăşte dintr-o stâncă a muntelui Ceahlău. Aici turiștii pot admira măreția muntelui de pe malul lacului sau se pot bucura chiar de plimbări pe lac cu ambarcațiuni închiriate. Posibilitățile de drumeție montană, aerul curat, frumusețea locului și a pădurii de conifere, precum și apariția caselor de vacanță chiar pe malul lacului, în zona Baicu, fac din satul Izvorul Alb o destinație tot mai căutată în ultimii ani.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.