Home » Alte evenimente, Evenimente

TEATRUL TINERETULUI – AVENTURA de Alfredo Sanzol – PREMIERA NAȚIONALĂ

25 April 2018 0 Comentarii

  

 TEATRUL TINERETULUI

 

AVENTURA de Alfredo Sanzol

PREMIERA NAȚIONALĂ

 

 

 

Teatrul Tineretului are bucuria de a anunţa premiera națională AVENTURA de Alfredo Sanzol, regia Theodor-Cristian Popescu. Avanpremiera va avea loc miercuri, 25 aprilie, iar premiera sâmbătă, 28 aprilie, ora 19.00, Sala Mare.

 

AVENTURA

de Alfredo Sanzol

Traducere: Luminiţa Voina-Răuţ

Cu: Loredana Grigoriu, Sabina Brândușe, Ecaterina Hâțu, Mircea Postelnicu, Valentin Florea, Nora Covali, Victor Giurescu, Emanuel Becheru

Regie: Theodor-Cristian Popescu

Scenografie și video: Cosmin Ardeleanu

Light-design: Lucian Moga și Alexandru Dancu

Sound-design: Andrei Raicu

 

*

Imaginați-vă, o clipă, cum e să locuiești în Barcelona (un paradis urban absolut, pentru mulți dintre noi, cu plaja ei, cu străzile pe care se vorbesc absolut toate limbile de pe Terra – vis-à-vis de o clădire proiectată de Gaudí sau în jurul sculpturii lui Miró din spatele blocului tău) și să ajungi să-ți dorești să pleci unde vezi cu ochii. De pildă, la țară, într-un loc în care pustietatea e tulburată doar de vaci și ciulini. Sau într-unul dintre cele mai ne-mediteraneene locuri cu putință din Europa. Sau, pe alt continent, în pântecul de oțel și sticlă al celui mai populat oraș din lume.

AVENTURA – un spectacol despre dorința general umană de a fi în alt loc decât în cel în care te afli, într-o continuă tânjire după un „mai bine“ nedefinit.

*

ALFREDO SANZOL (n.1972, Madrid) este dramaturg, regizor, fondator al companiei „Producciones del Callao”, unul dintre cei mai premiați autori de teatru contemporan din Spania. După licenţa obținută în Drept la Universitatea din Navarra, a urmat Regie de Teatru la Şcoală Regală Superioară de Artă Dramatică din Madrid. Piese scrise și regizate: Carrusel Palace (2000), Cous-Cous y Churros (2001), Como levantar piedras sin hundirte en las aceras (2004), Risas y Destrucción (2006), Sí, pero no lo soy (2008), Delicadas (2010), Días Estupendos (2010), En la luna (2011). În 2012, scrie şi regizează Aventura!, piesa a cărei premieră are loc la Teatre Lliure, cu compania „T de Teatre”.

„Personajele mele sunt vocile mele, luptând. Iar aventurile lor îmi servesc ca pregătire pentru viață. Pentru a decide cum să trăiesc, ce să fac. În personajele mele se desfășoară o discuție etică care încearcă să descopere cea mai bună cale de a trăi în așa fel încât să fii fericit, să găsești armonia. Îmi place să mă ascund în spatele personajelor feminine. Poate că ele îmi joacă cele mai profunde conflicte. Îmi place să creez lumi în care personajele mele să trăiască, lumi pe care le vizitez prin ele. Îmi place să simt ca și cum sunt înăuntrul scenei, înăuntrul spațiului.”

(fragment dintr-un interviu apărut în Fabulamundi. Playwriting Europe, http://www.fabulamundi.eu/en/)

 

THEODOR-CRISTIAN POPESCU este autorul a peste 50 de spectacole realizate în România, S.U.A și Canada. Dintre acestea menționăm: Plastic de Marius von Mayenburg – ARCUB, București (2016), Martiri de Marius von Mayenburg – Teatrul Național Târgu Mureș, co. Liviu Rebreanu (2014), Urâtul de Marius von Mayenburg – Teatrul German de Stat, Timișoara (2014), Opinia publică de Aurel Baranga – Teatrul Național Sibiu (2010), Eu când vreau să fluier, fluier… de Andreea Vălean – Teatrul Național Târgu Mureș (1998), Îngeri în America de Tony Kushner – Compania Teatrală 777 și Teatrul Nottara București (1998), Copiii unui Dumnezeu mai mic de Mark Medoff – Compania Teatrală 777, Teatrul Odeon și Sounds of Progress, Glasgow (1997).

Profesor de regie și actorie la UNATC București, Universitatea Montana, Școala Națională de Teatru a Canadei, Universitatea Québec la Montréal și UAT Târgu-Mureș.

A înființat și a condus două companii independente de teatru la București și Montréal.

Este autorul a numeroase articole și intervenții în Scena, UltimaT, Teatrul azi, Man.in.fest, Scena.ro. sau Observator cultural și a două cărți: Surplus de oameni sau surplus de idei. Pionierii mișcării independente în teatrul românesc post 1989 și Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan și o selecție de articole, ambele apărute la Editura Eikon.

 

COSMIN ARDELEANU este scenograf, fotograf și grafician, licențiat în 1999 al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, doctor în Artele Spectacolului (2017), în urma susținerii tezei „Recunoașterea principiilor arhitecturale sonore în plastica scenei de teatru“, la Universitatea de Arte Târgu-Mureș, unde predă scenografia.

Din 1999 până în prezent a creat spațiile și costumele pentru cincizeci de spectacole, lucrând cu regizori din toate generațiile, precum Cristi Juncu (cu care a colaborat la douăzeci și șapte dintre ele), Theodor-Cristian Popescu (spectacolul de față marchează cea de a cincea întâlnire pe scenă a celor doi artiști), Alexandru Dabija, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie și Mihai Măniuțiu, în douăzeci de teatre din București și din toată țara.

Pe scena Teatrului Tineretului a mai semnat scenografia pentru două spectacole, ambele montate în anul 2004: „Avarul“ de Molière, în regia lui Cristi Juncu și „Realegerea lui Șuțu“ de Dumitru Crudu, în regia lui Alexandru Berceanu.

 

Galerie foto:

 

 

Vă așteptăm cu drag la teatru!

Serviciul artistic al Teatrului Tineretului

 

 

 

Program Agenție Teatrală
Marți-Vineri: 11-12 și 16-19
Sâmbătă- Duminică: 16-19
Luni – închis
Telefon: 0233 211.036, 0752149735
E-mail: [email protected]
Pentru rezervări, scrieţi la adresa de e-mail (de luni până vineri) sau telefonaţi la numerele mai sus menționate. Pentru a fi valabile, biletele aferente rezervărilor trebuie achitate cu 24h înaintea spectacolului.

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.