Home » .: Promovare Turistică :., Festivalul „Lada cu zestre”, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț, Gastronomie delicioasă din Neamţ, Meșteri populari, Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, Promovare Turistică

Un weekend al valorilor tradiţionale româneşti în Piatra Neamț

23 May 2018 0 Comentarii

 

Un weekend al valorilor tradiţionale româneşti în Piatra Neamț

Festivalul de artă populară ”Lada cu zestre” – Ediția a XIII-a

25 –27 mai 2018

 

 

Inițiat în anul 2006, Festivalul de artă populară „Lada cu zestre” reunește la Piatra Neamț, pentru al XIII –lea an consecutiv, meșteri populari din mai multe zone ale țării și din Republica Moldova. Astfel, iubitorii de frumos și de meșteșuguri tradiționale sunt așteptați în acest weekend în orașul de la poalele Pietricicăi, în Parcul Tineretului, pentru a vizita standurile de obiecte variate realizate manual, care aparțin mai multor categorii: ceramică, lemn și mobilier, industrie casnică, țesături și costume populare, prelucrarea pieilor, ouă încondeiate, icoane și pictură naivă, împletituri, măști, podoabe, produse alimentare tradiționale, obiecte din os, din sticlă și chiar instrumente muzicale și jucării.

Festivalul din acest an, cu tema Simpozion „Patrimoniu etnografic românesc” reunește peste 80 de meșteri populari care, prin creativitatea și măiestria lor, vor recrea atmosfera satului tradițional românesc chiar în mijlocul orașului, în Parcul Tineretului. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 25 mai, începând cu ora 12:00, fiind urmată de un program artistic susținut de Ansamblurile artistice „Dor vânătorean” și „Floare de colț” ale Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Tot vineri, în intervalul orar 16:00-17:00 va avea loc lansarea a două cărți „Rețete de bucate adunate de la sate”, autor Feodosia Rotaru și „Cornuri pentru praf de pușcă din colecțiile Complexului Muzeal Județean Neamț”, autori Florentina Buzenschi și Roxana Diaconu.

Sâmbătă, 26 mai, în cadrul expoziției de artă populară, va avea loc jurizarea standurilor și desemnarea câștigătorilor celor trei premii ale festivalului din acest an: Premiul pentru creație în arta populară, Premiul pentru promovarea artei populare, acordate de Consiliul Județean Neamț  și Premiul „Neculai Popa”, acordat de Complexul Muzeal Județean Neamț.

Ultima zi a festivalului, duminică 27 mai, continuă cu expoziția de artă populară până seara la ora 19:00, incluzând în program, în intervalul orar 12:00-13:30, acordarea diplomelor de participare meșterilor expozanți.

Ia tradițională românească ocupă un loc important în cadrul festivalului din acest an, iar organizarea anuală a Festivalul de artă populară „Lada cu zestre” are ca scop revigorarea vechilor meşteşuguri și a artei populare românești, precum și continuarea şi transmiterea acestora generaţiilor viitoare.

Ca în fiecare an, organizatorii festivalului – Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Piatra Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ – vă invită ca, timp de trei zile, să vizitaţi ”satul” din centrul oraşului şi să vă bucuraţi de tot ceea ce este autentic în arta populară românească.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.