Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Obiective turistice, Promovare Turistică

Județul Neamț – o istorie vie în pagini de literatură

13 June 2018 0 Comentarii

 

Județul Neamț – o istorie vie în pagini de literatură

 

 

 

Ținut de poveste, județul Neamț pare desprins dintr-o istorisire a lui Mihail Sadoveanu: „după ce Dumnezeu a despărțit apele de uscat și după ce a încrețit pământul, a început să împartă frumuseți și pe meleaguri românești. A dat unora marea, mătăsoasă și albastră, altora munți înalți cu cușme albe de zăpadă, altora aur cât vezi cu ochii, în bob legănat de grâu și tuturor un cer înalt și pașnic. I-a mai rămas însă un loc gol, pe care fie că îl uitase, fie că nu îi ieșise la socoteala dintâi, cea dinainte de încrețirea pământului. A luat atunci de la fiecare, nu mult, doar atât cât să umple un ținut pe care să-l străbați cu piciorul, într-o zi și într-o noapte cu lună plină.” Și ce poate fi mai potrivit acestei descrieri decât ținutul Neamțului, pentru că aici toate frumusețile naturii au fost împletite într-un chip armonios și în proporții atent calculate, încât județul Neamț a devenit imaginea fidelă a României, la scară 1/40. Aici întâlnești munți, dealuri, câmpii, ape, lunci, chei amețitoare, renumitul ținut al zimbrului, peșteri și păduri, dar și o mare în miniatură- „Lacul Izvorul Muntelui”.

Galerie foto:

Tot pe aceste meleaguri, frumoasele mănăstiri și schituri se găsesc ascunse în mijlocul naturii edenice, iar muntele Ceahlău și Mănăstirea Neamț sunt repere ale credinței, ale spiritualității creștin ortodoxe.

Galerie foto:

Pagini memorabile în istoria neamului au scris oamenii acestor locuri, plăieșii nemțeni, răzeșii lui Ștefan cel Mare sau mai târziu vânătorii de munte care, prin vitejia lor, au reușit în multe bătălii să își apere hotarele țării cu o credință și o forță de neclintit.

Totodată, cele patru mituri fundamentale ale românilor se regăsesc plenar în ținutul Neamțului: mitul întemeierii, mitul jertfei și al creației, mitul mioritic și mitul zburătorului.

Tot aici, găsim Humuleștii lui Ion Creangă, genialul povestitor al românilor, dar și „pădurea de argint” sau „codrii de aramă” – sintagme eminesciene celebre ce au determinat – lucru unic în lume! – crearea unor rezervații naturale precis delimitate.

Galerie foto:

Toate acestea, dar și multe altele sunt tot atâtea motive pentru care județul Neamț este cel mai întâlnit tărâm românesc în pagini de beletristică. Nici Bucureștiul balcanic sau occidental, nici Târgoviștea poeților Văcărești, nici chiar Alba – Iulia – importantă cetate istorică nu a inspirat și nu a fascinat precum a făcut-o ținutul Neamțului.

Galerie foto:

Astfel, ținutul Neamț devine o istorie vie a literaturii române, cu autori fundamentali de la Dimitrie Cantemir, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi, Alecu Russo, Alexandru Vlahuță, până la Mihai Eminescu, Ion Creangă, Gabaret Ibrăileanu, Calistrat Hogaș, George Coșbuc și Mihail Sadoveanu. Toți au scris cu măiestrie despre frumusețile acestor meleaguri, despre farmecul locurilor și al oamenilor de aici, din Neamț, lăsând în istoria literaturii opere esențiale: „Amintiri din copilărie”, „Baltagul”, „Pe drumuri de munte” sau „Adela”. Dacă amintim și de autorii occidentali ca Alexandre Dumas – Tatăl sau Jules Verne, „bibliografia” crește substanțial, la nivelul unei biblioteci universale, impunătoare, impresionante.

Prezentare județul Neamț:

Note bibliografice:
Județul Neamț – Monografie
Consiliul Județean Neamț
Complexul Muzeal Județean Neamț
Autori: Adrian Alui Gheorghe, Ghe. Dumitroaia, Viorica Gheorghe Fărțală, Daniil Harasemiuc, Cristian Livescu, Ioan Onisei, Lucian Strochi
Casa de editură PANTEON, Piatra Neamț, 1995
Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.