Home » Alte evenimente, Evenimente

Expoziție de fotografie „REGINA SOLDAT” și lansarea albumului „Regina și Frontul”

14 June 2018 0 Comentarii

 

Expoziție de fotografie „REGINA SOLDAT” și lansarea albumului „Regina și Frontul”

 

 

 

 

Asociația România Culturală și Complexul Muzeal Județean Neamț vă invită vineri, 15 iunie 2018, ora 13.00, în Sala de Artă Contemporană a Muzeului de Artă Piatra Neamț la vernisajul expoziției de fotografieREGINA SOLDAT” și lansarea albumului „Regina și Frontul”.

Cele două acțiuni culturale se înscriu în evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri.

Vor lua cuvântul: scriitorul Constantin Bostan, Anca Beatrice Todireanu, președintele Asociației România Culturală, dr. Ciprian Dorin Nicola, manager al Complexului Muzeal Județean Neamț și dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct științific al CMJN.

Expoziția de fotografie va putea fi vizitată în perioada 15 iunie –1 iulie 2018.

Curator: Anca Beatrice Todireanu

 

În cele 45 de panouri fotografice, este înfățișată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferința poporului român, cu un veac în urmă, în timpul Primului Război Mondial, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând  spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai.

Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos.

Și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar și pe front, coborând fără frică în „tranșeele morții” pentru a-și încuraja soldații!

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, a fost numită de popor și „REGINA SOLDAT”!

 

Parteneri de proiect:

Consiliul Judetean Neamt, Complexul Muzeal Județean Neamț, Statul Major General al Armatei, Administrația Fondului Cultural Național, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Muzeul Brăilei „Carol I”, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”- Iași, Muzeul Țării Oașului.

Persoană de contact:

Dr. Mihaela – Cristina Verzea, director adjunct științific al CMJN

și

Beatrice Todireanu președinte Asociația România Culturală

Nr. tel. 0756 09 39 39

E-mail: [email protected]

[email protected]

Site: www.asociatiaromaniaculturală.ro

 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.